fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tunga delägare till Asgard

|  
|  

Lundabolaget Asgard Therapeutics, som bedriver cancerforskning baserad på genterapi, har stängt en investeringsrunda som landar på sex miljoner euro. De nya investerarna är jättarna Industrifonden, danska Novo Holdings och tyska Boehringer Ingelheim Venture Fund och finansieringen möjliggör företagets första djurtester.

– Denna finansieringsrunda kommer att påskynda den prekliniska utvecklingen av vårt genterapiprogram TrojanDC och stärka vårt proof of concept in vivo i möss, säger Fábio Rosa, medgrundare av Asgard Therapeutics och en av 34orna.

Konceptet bolaget utvecklar är att omprogrammera cancerceller. Teknologin är applicerbar på all typ av cancer, tidigare har forskningen riktat sig till en viss typ av cancer, men bolaget försöker genom genterapin bredda tillvägagångssättet och därmed bli mer heltäckande.

– Vi är glada över att ha en så mångsidig och stark grupp av investerare. De kommer att tillföra en bred och kompletterande kunskap, vilket kommer att möjliggöra framgångsrik preklinisk utveckling av TrojanDC och framtida exploatering av produkter baserade på vår teknologi.

Asgard Therapeutics, som dessutom härom veckan tilldelats två miljoner euro från EU-finansierade Eureka Eurostars, har en tidplan på två år för de pengar som nu tillförs bolaget.

– Investeringen är på två år och efter det har vi ett bra läge att starta den sista uppsättningen studier för att möjliggöra de första kliniska prövningarna på en människa, säger Fábio Rosa.

Julia Eriksson

Lundabolaget Asgard Therapeutics, som bedriver cancerforskning baserad på genterapi, har stängt en investeringsrunda som landar på sex miljoner euro. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.