torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Tunga delägare till Asgard

|  
|  

Lundabolaget Asgard Therapeutics, som bedriver cancerforskning baserad på genterapi, har stängt en investeringsrunda som landar på sex miljoner euro. De nya investerarna är jättarna Industrifonden, danska Novo Holdings och tyska Boehringer Ingelheim Venture Fund och finansieringen möjliggör företagets första djurtester.

– Denna finansieringsrunda kommer att påskynda den prekliniska utvecklingen av vårt genterapiprogram TrojanDC och stärka vårt proof of concept in vivo i möss, säger Fábio Rosa, medgrundare av Asgard Therapeutics och en av 34orna.

Konceptet bolaget utvecklar är att omprogrammera cancerceller. Teknologin är applicerbar på all typ av cancer, tidigare har forskningen riktat sig till en viss typ av cancer, men bolaget försöker genom genterapin bredda tillvägagångssättet och därmed bli mer heltäckande.

– Vi är glada över att ha en så mångsidig och stark grupp av investerare. De kommer att tillföra en bred och kompletterande kunskap, vilket kommer att möjliggöra framgångsrik preklinisk utveckling av TrojanDC och framtida exploatering av produkter baserade på vår teknologi.

Asgard Therapeutics, som dessutom härom veckan tilldelats två miljoner euro från EU-finansierade Eureka Eurostars, har en tidplan på två år för de pengar som nu tillförs bolaget.

– Investeringen är på två år och efter det har vi ett bra läge att starta den sista uppsättningen studier för att möjliggöra de första kliniska prövningarna på en människa, säger Fábio Rosa.

Julia Eriksson

Lundabolaget Asgard Therapeutics, som bedriver cancerforskning baserad på genterapi, har stängt en investeringsrunda som landar på sex miljoner euro. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.