söndag 25 februari 2024

inloggad som

Tunga delägare till Asgard

|  
|  

Lundabolaget Asgard Therapeutics, som bedriver cancerforskning baserad på genterapi, har stängt en investeringsrunda som landar på sex miljoner euro. De nya investerarna är jättarna Industrifonden, danska Novo Holdings och tyska Boehringer Ingelheim Venture Fund och finansieringen möjliggör företagets första djurtester.

– Denna finansieringsrunda kommer att påskynda den prekliniska utvecklingen av vårt genterapiprogram TrojanDC och stärka vårt proof of concept in vivo i möss, säger Fábio Rosa, medgrundare av Asgard Therapeutics och en av 34orna.

Konceptet bolaget utvecklar är att omprogrammera cancerceller. Teknologin är applicerbar på all typ av cancer, tidigare har forskningen riktat sig till en viss typ av cancer, men bolaget försöker genom genterapin bredda tillvägagångssättet och därmed bli mer heltäckande.

– Vi är glada över att ha en så mångsidig och stark grupp av investerare. De kommer att tillföra en bred och kompletterande kunskap, vilket kommer att möjliggöra framgångsrik preklinisk utveckling av TrojanDC och framtida exploatering av produkter baserade på vår teknologi.

Asgard Therapeutics, som dessutom härom veckan tilldelats två miljoner euro från EU-finansierade Eureka Eurostars, har en tidplan på två år för de pengar som nu tillförs bolaget.

– Investeringen är på två år och efter det har vi ett bra läge att starta den sista uppsättningen studier för att möjliggöra de första kliniska prövningarna på en människa, säger Fábio Rosa.

Julia Eriksson

Lundabolaget Asgard Therapeutics, som bedriver cancerforskning baserad på genterapi, har stängt en investeringsrunda som landar på sex miljoner euro. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.