fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

…och fokuserar på Ascelia Pharma

|  
|  

Peter Benson har också varit styrelseordförande för flera företag på andra sidan sundet. Han slutar nu hos Alligator, men fortsätter hos Ascelia Pharma. Han kallar det noterade Hylliebolaget för “en äkta Öresundsverksamhet”, med en majoritet av personal och ledning som arbetat i både Sverige och Danmark.

– Ascelia är enormt spännande nu med stor potential. Bolaget har vuxit från en framgångsrik börsintroduktion med ytterligare två finansieringsrundor. Vi är nu i fas 3 med produkten Orviglance och på väg in i fas 2 med en annan. Vi fokuserar på de projekten samt förberedelser inför marknadsintroduktionen när produkten väl har godkänts av myndigheterna.

Ascelia tog tidigare i år in 200 miljoner kronor i en nyemission och öppnade kontor i USA. Detta för att lansera Orviglance – ett kontrastmedel för magnetkameraundersökningar som tidigare gått under arbetsnamnet Mangoral – kring årsskiftet 2022-2023. Bolagets andra kandidat, Oncoral, är en cellgiftsbehandling som syftar till att förlänga livet för patienter med magcancer.

Sett till din långa erfarenhet som bland annat styrelseledamot i över 20 företag, vilka är de största utmaningarna just nu för startups inom life science i Öresundsregionen?

– Det skedde flera kraschar 2001-2006 som de flesta har glömt, men vår situation påminner delvis om den för 20 år sedan. Men då var det ett stort gap mellan forskning och företag, i dag är det accepterat inom akademisk forskning att starta företag, delta i värdeökningen och säkerställa kompetensutvecklingen.

Han pekar också på inkubatorsmiljön byggts upp från praktiskt taget ingenting de senaste 20 åren. Och han menar att tillgång till kapital inte längre är det stora problemet för uppstartsbolag.

Problemet är restriktioner, som under corona, liksom olika skatteregler som försvårar gränsövergångar, liksom att resorna över bron är för dyra. Det gör det svårt att rekrytera över sundet trots större rörlighet. På skånska sidan har vi nu problem med tillgängligt tidigt kapital, till skillnad från i Danmark. Omvänt är det nästan omöjligt att komma på den danska börsen som startup och därför flyttar många till Stockholm. Det vore bra om sydsvenska företag sökte börserna i Köpenhamn, men det händer inte. Det finns stor potential i regionen, men de strukturella problemen måste hanteras så att potentialen kan förverkligas, säger Peter Benson.

Keld Broksø

Peter Benson har också varit styrelseordförande för flera företag på andra sidan sundet. Han slutar nu hos Alligator, men fortsätter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.