lördag 4 maj 2024

inloggad som

…och fokuserar på Ascelia Pharma

|  
|  

Peter Benson har också varit styrelseordförande för flera företag på andra sidan sundet. Han slutar nu hos Alligator, men fortsätter hos Ascelia Pharma. Han kallar det noterade Hylliebolaget för “en äkta Öresundsverksamhet”, med en majoritet av personal och ledning som arbetat i både Sverige och Danmark.

– Ascelia är enormt spännande nu med stor potential. Bolaget har vuxit från en framgångsrik börsintroduktion med ytterligare två finansieringsrundor. Vi är nu i fas 3 med produkten Orviglance och på väg in i fas 2 med en annan. Vi fokuserar på de projekten samt förberedelser inför marknadsintroduktionen när produkten väl har godkänts av myndigheterna.

Ascelia tog tidigare i år in 200 miljoner kronor i en nyemission och öppnade kontor i USA. Detta för att lansera Orviglance – ett kontrastmedel för magnetkameraundersökningar som tidigare gått under arbetsnamnet Mangoral – kring årsskiftet 2022-2023. Bolagets andra kandidat, Oncoral, är en cellgiftsbehandling som syftar till att förlänga livet för patienter med magcancer.

Sett till din långa erfarenhet som bland annat styrelseledamot i över 20 företag, vilka är de största utmaningarna just nu för startups inom life science i Öresundsregionen?

– Det skedde flera kraschar 2001-2006 som de flesta har glömt, men vår situation påminner delvis om den för 20 år sedan. Men då var det ett stort gap mellan forskning och företag, i dag är det accepterat inom akademisk forskning att starta företag, delta i värdeökningen och säkerställa kompetensutvecklingen.

Han pekar också på inkubatorsmiljön byggts upp från praktiskt taget ingenting de senaste 20 åren. Och han menar att tillgång till kapital inte längre är det stora problemet för uppstartsbolag.

Problemet är restriktioner, som under corona, liksom olika skatteregler som försvårar gränsövergångar, liksom att resorna över bron är för dyra. Det gör det svårt att rekrytera över sundet trots större rörlighet. På skånska sidan har vi nu problem med tillgängligt tidigt kapital, till skillnad från i Danmark. Omvänt är det nästan omöjligt att komma på den danska börsen som startup och därför flyttar många till Stockholm. Det vore bra om sydsvenska företag sökte börserna i Köpenhamn, men det händer inte. Det finns stor potential i regionen, men de strukturella problemen måste hanteras så att potentialen kan förverkligas, säger Peter Benson.

Keld Broksø

Peter Benson har också varit styrelseordförande för flera företag på andra sidan sundet. Han slutar nu hos Alligator, men fortsätter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.