onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Pandemin rev murarna mellan offentligt och privat

|  

Kort sagt: Ska man säga något positivt om coronapandemin så är det att krisen tvingade offentliga och privata aktörer inom life science att arbeta tillsammans på ett nytt, snabbt och effektivt sätt. I dag finns ett prejudikat i Copenhagen Medical A/S som borde väcka tankar om hur samarbetet kan se ut i framtiden.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Danmark före corona: Ett stelt offentligt sjukvårdssystem som bara tveksamt, långsamt och byråkratiskt tog in privata life science-företag för att lösa offentliga uppgifter.

Danmark under corona: Oj, vi tar bort alla murar mellan myndigheternas avdelningar och vi arbetar smidigt och flexibelt på tvären. Särskilt med privata life science-företag för att få de bästa behandlingarna – och inte minst öka testkapaciteten.

Danmark efter corona: Även om det här var kul så får vi börja om från början.

I både Danmark och Sverige är det viktigt att lära sig av krisens flexibilitet och smidighet mellan offentliga system och privata företag. Då kan samarbetet mellan den offentliga och privata sektorn gå in i en ny era. Historien om Copenhagen Medical A/S från Köpenhamn är viktig att lära sig av. Den börjar när Danmark stängde ner till följd av pandemin den 11 mars 2020. Uppgiften var att snabbtesta efter covid-19 och bolagets resa var exemplarisk. Här följer några nedslag i processen som för en stund ändrade hur danska offentliga och privata verksamheter samarbetar:

Juni 2020: Copenhagen Medical är de första som köper snabbtest från SD Biosensor i Sydafrika.

November 2020: Företaget startar ett centrum för snabbtester i den gigantiska tomma konferensanläggningen Bella Center i Köpenhamn – och utvecklar själva den första digitala registreringen av testresultat.

December 2020: Copenhagen Medical blir en del av den offentliga danska teststrategin.

21 december 2021: Copenhagen Medical öppnar Europas största testcenter på den tomma nationalarenan i fotboll, Parken, med kapacitet för 30.000 test per dag.

Januari 2021: Varje dag gör Copenhagen Medical 300 utkörningar av tester till sjukhem.

Februari 2021: 814 grundskolor lät sig göra självtester. 5.000 anställda får e-utbildning i självtester via företaget.

Mars 2021: 35 testcenter öppnas på fem dygn över hela Danmark. De närmaste månaderna utbildas 8.500 testare, 150.000 personer testas varje dag och snart kan samhället öppna upp igen.

Det är en jätteprestation av ett privat företag. Men också av den offentliga sektorn, som nu bygger upp murarna runt sig igen. Det är ett föråldrat tankesätt, som bör visas upp på ett DDR-museum, att alla sjukvårdsuppgifter måste vara offentliga. Politikerna i Danmark, Sverige och helst tvärs över sundet måste sätta ett offentlig-privat samarbete (OPS) på dagordningen – och leta efter fler områden som kan dra nytta av erfarenheterna. OPS är inte något nytt, men nu har vi sett att det kan göras bättre och snabbare.

Typerna av OPS är:

Klassiskt offentlig-privat samarbete: Det offentliga gör en upphandling med en privat marknad för att testa pris och kvalitet.

Offentlig-privata partnerskap (OPP): Genomförs med offentlig eller privat finansiering.

Offentlig-privata innovationspartnerskap (OPI): Offentliga institutioner och privata företag blir utvecklingspartners och utvecklar nya, innovativa lösningar.

Man ska alltså inte hitta på någon ny modell. Det offentliga ska bara tänka igenom processerna, göra dem snabbare och smidigare och dämpa skräcken för att det privata tar något från det offentliga. Oavsett vem som utför uppdraget så skapar samarbete arbetstillfällen och innovation när uppdraget är utfört. Det är en viktig lärdom från pandemin. Men en fråga är varför inte Skåne och Själland kunde samarbeta.

Kort sagt: Ska man säga något positivt om coronapandemin så är det att krisen tvingade offentliga och privata aktörer inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.