tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Pandemin rev murarna mellan offentligt och privat

|  

Kort sagt: Ska man säga något positivt om coronapandemin så är det att krisen tvingade offentliga och privata aktörer inom life science att arbeta tillsammans på ett nytt, snabbt och effektivt sätt. I dag finns ett prejudikat i Copenhagen Medical A/S som borde väcka tankar om hur samarbetet kan se ut i framtiden.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Danmark före corona: Ett stelt offentligt sjukvårdssystem som bara tveksamt, långsamt och byråkratiskt tog in privata life science-företag för att lösa offentliga uppgifter.

Danmark under corona: Oj, vi tar bort alla murar mellan myndigheternas avdelningar och vi arbetar smidigt och flexibelt på tvären. Särskilt med privata life science-företag för att få de bästa behandlingarna – och inte minst öka testkapaciteten.

Danmark efter corona: Även om det här var kul så får vi börja om från början.

I både Danmark och Sverige är det viktigt att lära sig av krisens flexibilitet och smidighet mellan offentliga system och privata företag. Då kan samarbetet mellan den offentliga och privata sektorn gå in i en ny era. Historien om Copenhagen Medical A/S från Köpenhamn är viktig att lära sig av. Den börjar när Danmark stängde ner till följd av pandemin den 11 mars 2020. Uppgiften var att snabbtesta efter covid-19 och bolagets resa var exemplarisk. Här följer några nedslag i processen som för en stund ändrade hur danska offentliga och privata verksamheter samarbetar:

Juni 2020: Copenhagen Medical är de första som köper snabbtest från SD Biosensor i Sydafrika.

November 2020: Företaget startar ett centrum för snabbtester i den gigantiska tomma konferensanläggningen Bella Center i Köpenhamn – och utvecklar själva den första digitala registreringen av testresultat.

December 2020: Copenhagen Medical blir en del av den offentliga danska teststrategin.

21 december 2021: Copenhagen Medical öppnar Europas största testcenter på den tomma nationalarenan i fotboll, Parken, med kapacitet för 30.000 test per dag.

Januari 2021: Varje dag gör Copenhagen Medical 300 utkörningar av tester till sjukhem.

Februari 2021: 814 grundskolor lät sig göra självtester. 5.000 anställda får e-utbildning i självtester via företaget.

Mars 2021: 35 testcenter öppnas på fem dygn över hela Danmark. De närmaste månaderna utbildas 8.500 testare, 150.000 personer testas varje dag och snart kan samhället öppna upp igen.

Det är en jätteprestation av ett privat företag. Men också av den offentliga sektorn, som nu bygger upp murarna runt sig igen. Det är ett föråldrat tankesätt, som bör visas upp på ett DDR-museum, att alla sjukvårdsuppgifter måste vara offentliga. Politikerna i Danmark, Sverige och helst tvärs över sundet måste sätta ett offentlig-privat samarbete (OPS) på dagordningen – och leta efter fler områden som kan dra nytta av erfarenheterna. OPS är inte något nytt, men nu har vi sett att det kan göras bättre och snabbare.

Typerna av OPS är:

Klassiskt offentlig-privat samarbete: Det offentliga gör en upphandling med en privat marknad för att testa pris och kvalitet.

Offentlig-privata partnerskap (OPP): Genomförs med offentlig eller privat finansiering.

Offentlig-privata innovationspartnerskap (OPI): Offentliga institutioner och privata företag blir utvecklingspartners och utvecklar nya, innovativa lösningar.

Man ska alltså inte hitta på någon ny modell. Det offentliga ska bara tänka igenom processerna, göra dem snabbare och smidigare och dämpa skräcken för att det privata tar något från det offentliga. Oavsett vem som utför uppdraget så skapar samarbete arbetstillfällen och innovation när uppdraget är utfört. Det är en viktig lärdom från pandemin. Men en fråga är varför inte Skåne och Själland kunde samarbeta.

Kort sagt: Ska man säga något positivt om coronapandemin så är det att krisen tvingade offentliga och privata aktörer inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.