fredag 3 maj 2024

inloggad som

First Class Brands blir del av livsmedelskoncern

Livsmedelsföretaget First Class Brands i Lund köps upp av börsnoterade Humble Group. Köpeskillingen är på drygt en kvarts miljard kronor, 40 procent i kontanter och resten i aktier i moderbolaget. First Class Brands kvarstår dock som ett eget helägt dotterbolag inom koncernen.

– Humble har gjort flera förvärv av entreprenörsdrivna bolag och betraktar oss som ett självständigt företag. Vi ska agera som vi gjort tidigare, men de vill att vi ska utöka säljstyrkan och arbeta in flera av koncernens dotterbolags produkter. I Sverige är det några få väldigt stora aktörer som dominerar och har egen utbyggd försäljningsorganisation, säger Håkan Pålsson, First Class Brands styrelseordförande, till Rapidus.

First Class Brands säljer bland annat produkter utan eller med mindre socker under varumärket HealthCo och drycker och proteinbars under namnet ProBrands. Efter uppköpet behåller bolaget sitt huvudkontor i Lund och sitt lager i Malmö. Ledningen med vd Martin Trnovsky i spetsen stannar också kvar.

I och med affären ska First Class Brands börja sälja delar av Humble Groups övriga produkter i Sverige medan Lundabolaget får draghjälp med sina produkter i utlandet, enligt Håkan Pålsson.

–De kan öppna internationella säljkanaler för oss medan vi är starkare på hemmamarknaden. Vår säljstyrka är väl utvecklad redan nu med 14 egna säljare i hela Sverige. Som noterat bolag är det viktigt för Humble att aktieägarna kan se och köpa deras produkter i butiken och där kan vi hjälpa dem, säger Håkan Pålsson.

I år förväntas First Class Brands omsätta 255 miljoner kronor och göra en vinst på 23 miljoner. I avtalet ingår också en rörlig ersättningsdel baserad på de närmaste tre årens resultat på upp till 85 miljoner kronor.

–För FCB:s framtid ser vi väldigt positivt på detta, vi tror att det ger resultat i ökad omsättning och resultat samtidigt som vi kan bidra till Humble Group. De har gjort ett bra intryck på den korta tid som gått sedan de kontaktade oss via LinkedIN och tyckte att vi var lämpliga i portföljen, säger Håkan Pålsson.

Niclas Lindstrand

Livsmedelsföretaget First Class Brands i Lund köps upp av börsnoterade Humble Group. Köpeskillingen är på drygt en kvarts miljard kronor, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.