onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Första kunden till ny visselblåsartjänst

|  
|  

Grundarna till det nya Malmöbolaget Okapia har på mindre än ett halvår tagit fram Visslan, en visselblåsartjänst som de nu marknadsför i Sverige och internationellt. Tajmingen är god – ett EU-direktiv från 2019 slår fast att EU-länderna senast den 17 december i år ska ha lagstiftat om att alla bolag med fler än 50 anställda måste ha ett visselblåsarsystem inom något år.

– Vi fick faktiskt i tisdags kväll in vår första kund, från USA, och är i samtal med ett hundratal bolag och organisationer. Målet är att vår visselblåsartjänst ska bli någon sorts ny standard för visselblåsning. Tidigare när jag letade efter sådana system åt ett företag så hittade jag inget som var klockrent, exempelvis är de alldeles för dyra, säger Daniel Vaknine (till vänster i bilden) som grundat bolaget och tagit fram Visslan tillsammans med Måns Skogman.

Visslan består bland annat av en webbaserad mjukvara där anställda och andra nära bolagen kan visselblåsa om oegentligheter, allt ifrån trakasserier på jobbet till penningtvätt. EU-direktivet ställer krav, som att informationen ska hanteras konfidentiellt och att ärendena ska kunna följas upp.

Enligt Daniel Vaknine har Visslan en hög säkerhets- och integritetsnivå. Exempelvis får uppgiftslämnarna i Visslan en tolvsiffrig kod som de använder för att chatta helt anonymt med de som hanterar ärendena, ingen IP-adress från uppgiftslämnarens dator sparas och ingenting behöver laddas ner.

– Vårt system är förmodligen marknadens mest prisvärda, vi vill inte att detta ska vara en ekonomisk fråga, samtidigt som vi har minst lika bra funktionalitet som andra system. Vi jobbar väldigt kundnära och planerar att lägga till nya funktionaliteter vart efter vi får feedback från användarna. Vi börjar marknadsföra systemet i Sverige men vår ambition är mycket större, säger Daniel Vaknine.

Han menar att drivkraften bakom att skaffa ett visselblåsarsystem inte bara är etisk utan även ekonomisk. Enligt Association of Certified Fraud Examiners, ACFE, förlorar organisationer världen över cirka fem procent av sina omsättningar, motsvarande 3.500 miljarder dollar årligen, på grund av bedrägerier.

Elisabet Ottosson

Grundarna till det nya Malmöbolaget Okapia har på mindre än ett halvår tagit fram Visslan, en visselblåsartjänst som de nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.