måndag 24 juni 2024

inloggad som

Gedea får patent i USA

|  
|  

Lundabolaget Gedea Biotech har ett rykande färskt USA-patent och planerar att inta den amerikanska marknaden inom kort.

– Vi har nu fått ett första patent i USA, vilket innebär att vi stärker vår position på den viktiga amerikanska marknaden, som kan räknas som den största marknaden när det kommer till den här typen av behandling, säger Annette Säfholm, vd på Gedea Biotech, till Rapidus.

Gedea Biotech utvecklar en antibiotikafri behandling av bakteriell vaginos, som består av vaginaltabletter som vid en bakterieinfektion ska återställa pH-värdet i vaginan.

Sist Rapidus var i kontakt med företaget var i våras, och då var en CE-märkning på gång och en stor fas 2-studie var påbörjad.

– Den kliniska studien beräknas vara färdig innan årets slut och CE-märkningen trillar förhoppningsvis in under hösten. Förutom det så väntar vi på ett Europeiskt patent, som borde trilla in under den närmsta månaden, säger Annette Säfholm.

Framöver ska fas 3-studier inledas i USA för att komma ett steg närmare marknaden där. Gedea letar efter en stor partner till studierna i USA som även kan hjälpa till med lanseringen.

– Planen är att påbörja dessa nästa år. Det primära för oss just nu är att hitta ett samarbete med en stor partner i USA och inleda marknadslansering i Europa.

Julia Eriksson

Lundabolaget Gedea Biotech har ett rykande färskt USA-patent och planerar att inta den amerikanska marknaden inom kort. – Vi har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.