fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Debricked i forskningsprojekt med storföretag

|  
|  

Malmöbolaget Debricked deltar i ett Vinnovafinansierat projekt tillsammans med bland andra Ericsson och Scania. Projektet leds av Lunds Universitet och RISE och ska under två år ta fram verktyg för att utvärdera projekt som bygger på öppen källkod. Projektet har en budget på fyra miljoner kronor.

– Det är en väldigt häftig utmaning att vara så proaktiv det bara går inom öppen källkod. Vi ska ta fram processtöd för att genom dataanalys utvärdera projekt kvantitativt. De insikterna kan vi sedan ta vidare till våra egna produkter, säger Emil Wåreus, medgrundare och datavetenskapsansvarig på Debricked.

Debricked utvecklar verktyg som skyddar mjukvara från säkerhetsrisker och intrång. Företaget fokuserar särskilt på riskerna med att använda mycket öppen källkod, som i appar till Android. Emil Wåreus säger att kunderna nu har börjat komma till Debricked i stället för att bolaget ska behöva söka upp dem självt.

– Varje vecka inleder vi nya diskussioner med kunder som söker lösningar på problem på Google. Vi har fått en rad intressanta nya kontrakt, nu i veckan skrev vi på med ett fintechbolag med omkring 200 utvecklare, säger Emil Wåreus.

För att möta efterfrågan har Debricked nyanställt både säljare och utvecklare och är nu närmare 30 personer, nästan en fördubbling under det senaste året. Bland de nya i personalen finns globala säljchefen Virginia del Olmo, med bakgrund på konkurrenten Black Duck och som är baserad i Barcelona.

– Samtidigt som digitaliseringen hoppat framåt under pandemin så har det varit många ekonomiska utmaningar. Men utvecklingen att mjukvara blivit ännu mer relevant för människor gynnar oss och den stora hackerattacken mot amerikanska SolarWinds satte fokus på just vår del av säkerhetslösningar med öppen kod, säger Emil Wåreus.

Niclas Lindstrand

Malmöbolaget Debricked deltar i ett Vinnovafinansierat projekt tillsammans med bland andra Ericsson och Scania. Projektet leds av Lunds Universitet och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.