onsdag 6 december 2023

inloggad som

Debricked i forskningsprojekt med storföretag

|  
|  

Malmöbolaget Debricked deltar i ett Vinnovafinansierat projekt tillsammans med bland andra Ericsson och Scania. Projektet leds av Lunds Universitet och RISE och ska under två år ta fram verktyg för att utvärdera projekt som bygger på öppen källkod. Projektet har en budget på fyra miljoner kronor.

– Det är en väldigt häftig utmaning att vara så proaktiv det bara går inom öppen källkod. Vi ska ta fram processtöd för att genom dataanalys utvärdera projekt kvantitativt. De insikterna kan vi sedan ta vidare till våra egna produkter, säger Emil Wåreus, medgrundare och datavetenskapsansvarig på Debricked.

Debricked utvecklar verktyg som skyddar mjukvara från säkerhetsrisker och intrång. Företaget fokuserar särskilt på riskerna med att använda mycket öppen källkod, som i appar till Android. Emil Wåreus säger att kunderna nu har börjat komma till Debricked i stället för att bolaget ska behöva söka upp dem självt.

– Varje vecka inleder vi nya diskussioner med kunder som söker lösningar på problem på Google. Vi har fått en rad intressanta nya kontrakt, nu i veckan skrev vi på med ett fintechbolag med omkring 200 utvecklare, säger Emil Wåreus.

För att möta efterfrågan har Debricked nyanställt både säljare och utvecklare och är nu närmare 30 personer, nästan en fördubbling under det senaste året. Bland de nya i personalen finns globala säljchefen Virginia del Olmo, med bakgrund på konkurrenten Black Duck och som är baserad i Barcelona.

– Samtidigt som digitaliseringen hoppat framåt under pandemin så har det varit många ekonomiska utmaningar. Men utvecklingen att mjukvara blivit ännu mer relevant för människor gynnar oss och den stora hackerattacken mot amerikanska SolarWinds satte fokus på just vår del av säkerhetslösningar med öppen kod, säger Emil Wåreus.

Niclas Lindstrand

Malmöbolaget Debricked deltar i ett Vinnovafinansierat projekt tillsammans med bland andra Ericsson och Scania. Projektet leds av Lunds Universitet och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad