torsdag 25 april 2024

inloggad som

Finansbolag blir leverantör av algoritmer

|  
|  

Det Malmöbaserade finansbolaget Oqam lanserade för snart tre år sedan sin första hedgefond, IA. Nu tar företaget nästa steg med nyrekryterade styrelseledamöter och att leverera placeringsstrategier och algoritmer till andra aktörer.

– Eftersom vi har ett väldigt högt teknikutnyttjade i våra investeringsstrategier så kan vi även hjälpa andra finansiella företag att leverera mer skräddarsydda produkter för slutkunderna. Alla har till exempel inte samma definition av hållbarhet, men samtidigt är slutkunden inte intresserad av detaljer i själva strategin utan vill köpa kunskapen att sätta ihop placeringen. Dagens kunder och framför allt kommande generationer kräver mycket mer av sina investeringar vad gäller flexibilitet och transparens, säger Oqams vd Andreas Olsson.

Med bakgrunder på hedgefonden Stella Nova och Nordea startade han tillsammans med investeringschefen Thorbjörn Wallentin Oqam 2016. Regionala investerare som Axis-grundaren Martin Gren och Tibia Konsult gick in med finansiering och i december 2018 startade IA-fonden, vars elddop blev störtdykningen på börsen när coronapandemin bröt ut.

–Vi är fortfarande relativt små, att sälja till mer institutionella placerare tar åtminstone tre år eftersom de behöver en så lång historik. Andra halvan av februari 2020 gav oss riktig data som kunde visa poängen med en hedgefond, med positiv avkastning samtidigt som allt annat föll, säger Andreas Olsson.

Nu har Oqam förstärkt styrelsen med Saxo Banks tidigare teknikchef Michel André, och Daniel Leveau, som är chef för investeringslösningar på SIGTech.

–Med deras hjälp kan vi ta nästa steg. Vi måste behålla fokus på IA, konkurrensen är stenhård och vi måste leverera vad vi lovat. Samtidigt har vi nu på grund av det vi byggt upp runt IA tagit oss dit att vi kan leverera fler innovativa produkter till andra finansiella företag. De får gärna sätta sitt namn på våra produkter, så vi blir en white label-leverantör för finansmarknaden, säger Andreas Olsson.

Niclas Lindstrand

Det Malmöbaserade finansbolaget Oqam lanserade för snart tre år sedan sin första hedgefond, IA. Nu tar företaget nästa steg med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.