Användningen av 3D-printing vid kirurgi gör att sjukhusen kan planera ingreppen i förhand och på så sätt förbättra resultaten och minska kostnader. Detta enligt Lundabolaget Medviso, som ser en snabbt ökat intresse för användningen inom sjukvården. Nu inleder företaget ett samarbete med den amerikanska tillverkaren Formlabs.
– Formlabs är en tillverkare inom 3D-printing som redan i dag är stora inom medicin. Tillsammans med oss som som har en programvara för 3D så blir vi en helhetslösning för kunden. För oss innebär det också att vi kan nå ut till fler kunder, de är USA-baserade och kan nå ut där, säger Helen Fransson, vd på Medviso.
Medviso, vars verksamhet har sitt ursprung i forskning vid Lunds universitet, har sammanlagt fyra produkter. En magnetisk resonanstomografi (MR) av hjärtat, en tjänst för datortomografi (CT) av hjärtat, 3D-printing för modellering vid operationer och en forskarinriktad programvara för bildanalys.
De senaste åren har intresset för 3D-printing ökat. Sjukhus har gått på några enstaka år från att inte ha en budget alls för det till att, som på Skånes universitetssjukhus, ha en hel avdelning. 3D-printing gör det möjligt att planera kirurgi, särskilt i de mer komplicerade fallen. På så sätt kan man spara tid och pengar samt minska risken för komplikationer.
– Med det kan du skriva ut flera modeller och provsåga, för att se saker som inte funkar. När du till exempel ska operera hjärtat, som kan se ganska olika ut, kan man testa saker innan operation, säger Helen Fransson.
Mette Carlbom