söndag 24 november 2024

inloggad som

Blodrenare växlar upp

|  
|  

Senaste året har Sangair testat och vidareutvecklat sin blodreningsteknik mot sepsis på Karolinska Institutet. Bolaget är nu redo att accelerera och ska ta in 20 miljoner kronor. Samtidigt funderar grundaren på att flytta hem delar av bolaget till Lund igen. 

Tekniken går ut på att leda ut blodet ur kroppen och tillföra en välavvägd mängd ozonpartiklar med en bakteriedödande effekt. Man filtrerar alltså inte blodet som vid en dialys utan tillför en mix av syre- och ozonmolekyler. Det senaste året har Sangair testat behandlingen på grisar och man har nu börjat testa blodpåsar med människoblod. 

– Grisarna hjälpte oss att hitta exakt rätt nivå ozon så att vi inte skadar blodet men attackerar E-coli-bakterierna. Testerna på människoblod har gett oss evidens för att vi avdödar E-coli. Vi har kört en massa blodpåsar från olika typer av människor och det känns riktigt bra. Men det är långt kvar innan vi kan börja testa på sepsis-patienter, säger Sangairs grundare Johan Sjöholm. 

Första steget blir att utveckla en maskin – SangAsept – som likt en dialysmaskin kan pumpa ut blod från kroppen. Johan Sjöholm vill att utvecklingen och tillverkningen av SangAsept ska ske i Lund då han ser en stor kompetens på området i och med Gambro och Baxters närvaro. Framför allt nu när de säkrat Martin Wiklund, Gambro-grundaren Holger Crafoords barnbarn, som en av investerarna i den kommande rundan. 

– Det finns så otroligt mycket kompetens inom området dialys och blod i Lund och jag är övertygad om att vi kommer att kunna utveckla en enhet snabbare i Lundaregionen. All kunskap om slang-set och annat gör Lund till en unik plats i världen för sådan kompetens. Men Karolinska och forskargruppen i Stockholm är otroligt viktiga för att kunna få gehör ut i världen, så huvudkontoret kommer nog med mycket stor sannolikhet att ligga i Stockholm, säger Johan Sjöholm. 

Kapitalrundan är ännu inte färdig men klart är att Martin Wiklund kommer att ”ta en betydande del”. Andra investerare som kommer att delta i nyemissionen är Midroc-koncernens familjens Wikström, patentbyrån Kipas ägare Erik Krahbichler och Skånemejeriers tidigare vd Rolf Bjerndell. Johan Sjöholm och Sangairs vd Henrik Rundgren kommer att delta med ”mer blygsamma belopp”. 

Sepsis, eller blodförgiftning, är ett tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion och gör att livsviktiga organ slutar fungera som de ska. Enligt Sepsisfonden drabbas nästan 40.000 människor i Sverige av blodförgiftning varav ungefär en femtedel dör. 

Emiliano Strauss

Senaste året har Sangair testat och vidareutvecklat sin blodreningsteknik mot sepsis på Karolinska Institutet. Bolaget är nu redo att accelerera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.