torsdag 21 november 2024

inloggad som

Hjärtinnovatörer lanserar inom två år

|  
|  

De kliniska testerna av uppstartsbolaget Syntachs medicintekniska implantat för hjärtsviktpatienter har försenats ett par år. Däremot ska en konstgjord hjärtklaff, som tagits fram i ett sidoprojekt, lanseras inom två år, säger bolagets grundare och vd Jan Otto Solem.

Hjärtsvikt är en av de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. En del patienter kan få bättre hjärtfunktion om vissa hjärtklaffar byts ut. De två viktigaste hjärtklaffarna är aortaklaffen och mistralisklaffen.

– Vi hoppas bli de första som har en konstgjord mistralisklaff som kan opereras in enkelt via en kateter, utan att behöva stanna hjärtat och koppla patienten till en hjärt-lungmaskin, säger Jan Otto Solem, docent och tidigare kirurg på thoraxkliniken vid Lunds universitetssjukhus.

Mitralisklaffens främsta uppgift är att hindra blodet från att rinna tillbaka från vänster kammare till vänster förmak, men den rör sig även upp och ned och arbetar som en kolv. Denna rörelse står för cirka två tredjedelar av den volym blod som hjärtat pumpar ut. Hos hjärtsviktpatienter är kolvrörelsen kraftigt reducerad, vilket innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre. Detta är ett farligt tillstånd med hög dödlighet.

Syntachs huvudprojekt är dock utvecklingen av ett hjärtimplantat för patienter med mycket svår hjärtsvikt. Det kan beskrivas som en mekanisk hjälpmotor som “knuffar på” mistralisklaffen. En prototyp kommer troligen att kunna opereras in på första patienten inom två år, enligt Jan Otto Solem. Han uppger att förseningen i projektet beror på pandemin men också på att det är svårt att hitta rätt kompetens till företaget. För närvarande sysselsätts elva personer, huvudsakligen medicinteknikingenjörer, i det Lundbaserade bolaget.

– Det unika med vårt hjärtimplantat är att det inte krävs några sladdar genom huden, eftersom batteriet är litet och inopererat. Därmed minskar risken för infektion. Batteriet laddas med hjälp av induktion genom att en spole läggs utanpå transplantatet, säger Jan Otto Solem.

Elisabet Ottosson

De kliniska testerna av uppstartsbolaget Syntachs medicintekniska implantat för hjärtsviktpatienter har försenats ett par år. Däremot ska en konstgjord hjärtklaff, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.