lördag 23 november 2024

inloggad som

Ny UVC-teknik lanseras av Lundabolag

I dag lanserar det Lundabaserade bolaget LumenLabs sin armatur Lumenizer 300. Med en patenterad teknik kan dess UVC-strålar desinficera miljöer från bland annat virus och mögelsporer, samtidigt som att det är ofarligt för människor.

I november bildades LumenLabs, i mars LumenLabs Nordic som ingår i koncernen och ska fokusera på distributionen i just Norden. Bakom bolagen finns bland annat entreprenörerna Philip Klang och Dennis Sahlström. De har tidigare bland annat sysslat med distribution av antigentester för covid-19.

Av en tillfällighet kom de i kontakt med den amerikanska forskaren David Brenner, som ligger bakom upptäckten. Den patenterade tekniken bakom Lumenizer 300 heter Filtered Far UVC och bygger på tio års forskning av David Brenner på Center for Radiological Research vid amerikanska Columbia University. David Brenner sitter även i styrelsen på LumenLabs.

– I dag ska vi börja lansera oss. Vi för också samtal med några stora svenska byggkoncerner och lamptillverkare i bland annat Schweiz. Tanken är att de ska kunna köpa lamporna och göra sin egen lösning, säger LumenLabs vd Philip Klang till Rapidus.

Redan nu pågår test med den nya tekniken.

– Vi har satt upp lampor i Mölndals kommun och Mindpark i Helsingborg, säger företagets vice vd Dennis Sahlström.

UVC-ljus och det nyare Far-UVC har länge använts i bland annat tung industri. Men strålarna är skadliga för människor, något som tekniken som Lumenizer 300 bygger på har åtgärdat. Utöver ett patent har de nu även fått CE-märkning samt ett tiotal olika certifieringar i Asien och Europa som enligt grundarna styrker dess effektivitet och säkerhet.

– Det fungerar även i vatten, så ett projekt vi drömmer om att också kunna rena vatten på platser i världen där det behövs, säger Dennis Sahlström.

Produktionen sker i Asien och bolaget är redo att påbörja försäljningen omgående.

– Förhoppningsvis kan vi börja med lanseringen i juni, nu drar vi igång med marknadsföringen, säger Philip Klang.

Mette Carlbom

I dag lanserar det Lundabaserade bolaget LumenLabs sin armatur Lumenizer 300. Med en patenterad teknik kan dess UVC-strålar desinficera miljöer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.