lördag 7 september 2024

inloggad som

Ny UVC-teknik lanseras av Lundabolag

I dag lanserar det Lundabaserade bolaget LumenLabs sin armatur Lumenizer 300. Med en patenterad teknik kan dess UVC-strålar desinficera miljöer från bland annat virus och mögelsporer, samtidigt som att det är ofarligt för människor.

I november bildades LumenLabs, i mars LumenLabs Nordic som ingår i koncernen och ska fokusera på distributionen i just Norden. Bakom bolagen finns bland annat entreprenörerna Philip Klang och Dennis Sahlström. De har tidigare bland annat sysslat med distribution av antigentester för covid-19.

Av en tillfällighet kom de i kontakt med den amerikanska forskaren David Brenner, som ligger bakom upptäckten. Den patenterade tekniken bakom Lumenizer 300 heter Filtered Far UVC och bygger på tio års forskning av David Brenner på Center for Radiological Research vid amerikanska Columbia University. David Brenner sitter även i styrelsen på LumenLabs.

– I dag ska vi börja lansera oss. Vi för också samtal med några stora svenska byggkoncerner och lamptillverkare i bland annat Schweiz. Tanken är att de ska kunna köpa lamporna och göra sin egen lösning, säger LumenLabs vd Philip Klang till Rapidus.

Redan nu pågår test med den nya tekniken.

– Vi har satt upp lampor i Mölndals kommun och Mindpark i Helsingborg, säger företagets vice vd Dennis Sahlström.

UVC-ljus och det nyare Far-UVC har länge använts i bland annat tung industri. Men strålarna är skadliga för människor, något som tekniken som Lumenizer 300 bygger på har åtgärdat. Utöver ett patent har de nu även fått CE-märkning samt ett tiotal olika certifieringar i Asien och Europa som enligt grundarna styrker dess effektivitet och säkerhet.

– Det fungerar även i vatten, så ett projekt vi drömmer om att också kunna rena vatten på platser i världen där det behövs, säger Dennis Sahlström.

Produktionen sker i Asien och bolaget är redo att påbörja försäljningen omgående.

– Förhoppningsvis kan vi börja med lanseringen i juni, nu drar vi igång med marknadsföringen, säger Philip Klang.

Mette Carlbom

I dag lanserar det Lundabaserade bolaget LumenLabs sin armatur Lumenizer 300. Med en patenterad teknik kan dess UVC-strålar desinficera miljöer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.