onsdag 6 december 2023

inloggad som

Risk för bakfylla när konjunkturfesten är över

I dagarna har vi kunnat fira att den skånska företagskonjunkturen inte mår så dåligt som de andra storstadsregionerna efter över ett år av pandemi. Dags att blicka framåt i detta nådens år 0 eCo (efter corona eller efter covid för den som vill vara lite fin i kanten). Försprånget är bara skenbart och kan snabbt vända till en rejäl baksmälla för de skorrande delarna av landet igen. Men innan festen tar slut, se RapidusTV om hur det skånska näringslivet mår!

Av Niclas Lindstrand, Rapidus fyllechaffis

Sparbanken Skånes och Öresundsinstitutets konjunkturrapport i tisdags bjöd på rena feststämningen när den slog fast att Skåne inte bara överlevt coronaåret utan klarat sig riktigt bra. Vi som läser Rapidus varje dag visste i och för sig att det finns många mindre företag som frodas i virustiderna, men det är trevligt med helikopterperspektiv ibland även för oss som ser världen som grodor gör.

Nu gäller det mer än någonsin att de håller sig på tårna, nästa svängning är runt hörnet. Nyårsfesten när detta utdragna vacuum-år noll efter corona blir år 1 eCo får inte bli alltför blöt. Samma saker som gjorde att Skåne klarade krisen bättre kan göra att vi hamnar på efterkälken igen om det blir för mycket Aalborg Jubileum.

Det är lockande att säga att den relativa framgången beror på att det skånska näringslivet är bättre än det väschöttska eller nollåttska. Tyvärr är det inte sant, åtminstone inte än. I stället kan vi se förklaringen i de största företagen i respektive region. Stockholms största företag räknat i omsättning är H&M och Ericsson. Göteborgs är Volvo och Volvo. Skånes är Peab och Alfa Laval. Inget ont om dem på något vis, men de är helt enkelt inte lika stora.

Att det svider i Västergötland när båda Volvoföretagen tvärnitar (ordvitsar om Göteborgsbolag betraktas som självförsvar) är inte direkt oväntat. Bara ett Volvo – vilket som helst – omsätter mer än de 20 största skånska företagen tillsammans. Den dominansen är förstås livsfarlig i dåliga tider – och otroligt gynnsam i goda tider. Särskilt som en fordonstillverkare (eller två) haft det väldigt mycket besvärligare än ett byggföretag under året som varit.

För att fortsätta i Tage Danielssons paradroll som Alvar Dysterkvist så ska vi inte jubla över nyföretagandet som ökar heller. Det brukar det göra i dåliga tider för att folk startar eget när de inte får jobb. Visst är det skönt att så många som blivit av med jobbet tar initiativ i stället för att sitta på kammaren och spela Playstation 5 (de jäklar som till skillnad från mig fått sin förhandsbokning). Men ett registreringsbevis betyder inte självförsörjning. Tyvärr matchas ökningen i nyföretagande av konkursstatistiken, vilket gör att det enbart är något att jubla över för den typ av statistiker som hellre pratar om ”arbetskraftsutbud” än om arbetslöshet. (Det vill säga, socialdemokratiska ministrar.)

Innan festen övergår i familjen Dysterkvists släktmiddag med torr och seg slottsstek som huvudrätt så finns det förstås en hel del att vara glada över. Inte minst alla företag som ställt om blixtsnabbt eller som rent av dragit nytta av krisen. Att byta sprittillverkningen från invärtes till utvärtes bruk funkade fint för Absolut i Åhus och anrika tryckeriet CA Andersson i Malmö har producerat ett par miljoner skyddsvisir. Samtidigt har e-handelsklustret i Helsingborg sett efterfrågan skjuta i höjden medan PostNord suckat över att behöva slarva bort ännu fler paket än vanligt. Och alla som arbetar med digitalisering, från IT-konsulter till distansutbildningar, har märkt att framtiden dök upp betydligt snabbare än väntat.

Nästa framtid kommer vilken sekund som helst och är minst lika oförutsägbar som vanligt. Post-corona-tiden blir inte som corona-tiden och inte heller som pre-corona-tiden. När vi nu skriver år 0 eCo vet vi inte ens när vår tideräkning börjar. (Det är i och för sig precis som vanligt, den gregorianska kalendern innehåller inget år noll vilket gör att Kr själv antingen föddes år 1 fKr, år 1 eKr, senast år 4 fKr enligt historiker som har koll på när Herodes den store dog eller möjligtvis inte alls. Detta eftersom romarna inte kände till begreppet noll medan vi känner till alldeles för många nollor.)

Hemma i Macken-land är det lätt att veta när och hur man ska ställa om igen, det är bara att följa efter Volvo och Volvo. Utan någon dominant att lägga sig i kölvattnet på blir det betydligt svårare i Skåne, det är inte en eller två aktörer som bestämmer om till exempel affärsresandet återuppstår och om det i så fall blir på tredje dagen enligt tidigare prejudikat.

Men alla måste vara beredda på att ställa om igen. Annars blir firandet av den starka konjunkturen och nyåret när vi äntligen får år 1 eCo starten på en historisk baksmälla.

I dagarna har vi kunnat fira att den skånska företagskonjunkturen inte mår så dåligt som de andra storstadsregionerna efter över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad