torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Erfarenheter från Öresundsbron sprids för vinden

|  
|  

Öresundsregionens byggföretag och kringliggande tekniska industrier tappar order värda miljarder på grund av förseningarna i Fehmarn. Avsikten var att Öresundsbron skulle vara en språngbräda för regionen som skulle bli en metropol för tunnelkompetens och tunnelupplevelser. Men förseningarna i Fehmarn gör att det misslyckas när erfarenheten och arbetskraften försvinner. 

2019 skrev Femern Sund & Bælt i en rapport att “Vi drar nytta av de två första, stora fasta förbindelserna över Stora Bältet och Sundet.” Det hände inte. Av tio entreprenörer i Fehmarntunneln är det bara två danskar kvar, Per Aarsleff och Cowi, och inga svenskar. Av tre entreprenörer på grävningsarbetet är ingen svensk och endast en dansk, Sweco Danmark. 

Av ren tur har en dansk entreprenör, Peri Danmark, kunnat dra nytta av projektet i gigantisk skala. Enligt Peris teknikchef Morten Sterregaard kom deras framgång efter att de 2010 rådgav Femern A/S. När det sedermera inte blev något i Fehmarn hade Peri Danmark turen att få ett uppdrag om att gjuta betongelement i Kina, där erfarenheterna från Öresundsregionen spelade in.

– Nu lider danska och svenska företag av att mycket arbetskraft från Danmark och Sverige, som hade erfarenheter från Storebæltsbroen och sedan Öresundsbrons nedsänkta tunnel, är borta i väntan i Fehmarn, säger Morten Sterregaard till Rapidus.

Peri Denmark ska tillhandahålla stål för formar till den 18 kilometer långa nedsänkta tunneln. Det ska bli 79 betongelement på vardera 217 meter och 73.000 ton.

– Det påminner om Öresundstunneln. Men tre gånger så stort, säger Morten Sterregaard. 

I april startade en ny stor upphandling, om Fehmarntunnelns avancerade operativsystem och programvara, värt 5,5 miljarder danska kronor. Danska och svenska företag deltar endast i två av de fyra konsortiernas kommande bud. Fehrmarn Bält-tunneln förväntas inte vara klar förrän 2029 och Trafikverket förväntar sig en ökning av Öresundsbrons godstrafik med tretton procent till följd av nya tunneln.

Keld Broksø

Öresundsregionens byggföretag och kringliggande tekniska industrier tappar order värda miljarder på grund av förseningarna i Fehmarn. Avsikten var att Öresundsbron […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.