torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Investerarnätverk vill skapa små affärsänglar

Entreprenörerna Helena och Sami Sulieman, som bland annat grundat börsaktuella Plexian, har startat ett nätverk för små affärsänglar i Malmö. Verksamhetsidén är att ge småsparare möjlighet att investera i startups och samtidigt ge entreprenörer tillgång till kapital.

− Tanken är att göra vanliga människor till affärsänglar. Flera studier tyder på att ängelinvesteringar är extremt lönsamt, mellan 22 och 27 procents avkastning, men för att göra den typen av investering måste du redan vara förmögen. Vår modell bygger på att många småsparare investerar tillsammans, säger Sami Sulieman.

I dagsläget har Affärsänglarna i Malmö omkring sjuttio medlemmar. Målet är att växa till ett nätverk med tusen investerare.

− Vi har valt att begränsa det till tusen personer då vi vill ha en nära relation till våra änglar och är väldigt selektiva. Eftersom målet är att demokratisera den här typen av investeringar i väldigt tidiga skeden vill vi inte gå ut i massmedia och brösta oss. Vi vill inte attrahera kapitalet i Stockholm och bli en del av etablissemanget, vi vill utmana det, säger han.

Verksamheten finansieras delvis av de medlemsavgifter som tas ut av affärsänglarna. Medlemskapet kostar 1.000 kronor per månad och det finns inga krav på ytterligare investeringar. Tanken är att medlemmarnas investeringar matchas av ägarna till Affärsänglarna i Malmö med målet att täcka halva kapitalbehovet vardera.

I avgiften ingår tilldelning av aktier i bolagen som nätverket investerar i, möjlighet att investera mer än det som ingår i avgiften och tillgång till Affärsänglarna i Malmös team med ekonomer och affärsutvecklare. Målet är att varje tusenlapp ska generera 1.250 kronor tillbaka, men precis som vid andra typer av ängelinvesteringar så handlar det om långsiktiga investeringar med hög risk.

– Det är svårt att som småsparare sälja av aktier i onoterade företag. Du måste själv hitta köparen och navigera i skillnaden mellan teoretiskt värde och likvidvärde. Men vi hoppas att medlemmarna vill göra hela resan med oss, den stora vinsten kommer till exempel om en ny storägare vill köpa ut alla småsparare eller om bolaget börsnoteras. Men varje projekt har hög risk och därför är vårt mål att få till fem till sju investeringar om året, säger Sami Sulieman.

Affärsänglarna i Malmö drivs av makarna Sulieman och har i dag tio anställda. Skalbarhet och långsiktig avkastning är några av kriterierna för de bolag som nätverket ska finansiera. Fokus kommer att ligga på teknikbolag, men även andra branscher kan bli aktuella.

Sara Nkwe Assarsson

Entreprenörerna Helena och Sami Sulieman, som bland annat grundat börsaktuella Plexian, har startat ett nätverk för små affärsänglar i Malmö. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.