tisdag 5 december 2023

inloggad som

Investerarnätverk vill skapa små affärsänglar

Entreprenörerna Helena och Sami Sulieman, som bland annat grundat börsaktuella Plexian, har startat ett nätverk för små affärsänglar i Malmö. Verksamhetsidén är att ge småsparare möjlighet att investera i startups och samtidigt ge entreprenörer tillgång till kapital.

− Tanken är att göra vanliga människor till affärsänglar. Flera studier tyder på att ängelinvesteringar är extremt lönsamt, mellan 22 och 27 procents avkastning, men för att göra den typen av investering måste du redan vara förmögen. Vår modell bygger på att många småsparare investerar tillsammans, säger Sami Sulieman.

I dagsläget har Affärsänglarna i Malmö omkring sjuttio medlemmar. Målet är att växa till ett nätverk med tusen investerare.

− Vi har valt att begränsa det till tusen personer då vi vill ha en nära relation till våra änglar och är väldigt selektiva. Eftersom målet är att demokratisera den här typen av investeringar i väldigt tidiga skeden vill vi inte gå ut i massmedia och brösta oss. Vi vill inte attrahera kapitalet i Stockholm och bli en del av etablissemanget, vi vill utmana det, säger han.

Verksamheten finansieras delvis av de medlemsavgifter som tas ut av affärsänglarna. Medlemskapet kostar 1.000 kronor per månad och det finns inga krav på ytterligare investeringar. Tanken är att medlemmarnas investeringar matchas av ägarna till Affärsänglarna i Malmö med målet att täcka halva kapitalbehovet vardera.

I avgiften ingår tilldelning av aktier i bolagen som nätverket investerar i, möjlighet att investera mer än det som ingår i avgiften och tillgång till Affärsänglarna i Malmös team med ekonomer och affärsutvecklare. Målet är att varje tusenlapp ska generera 1.250 kronor tillbaka, men precis som vid andra typer av ängelinvesteringar så handlar det om långsiktiga investeringar med hög risk.

– Det är svårt att som småsparare sälja av aktier i onoterade företag. Du måste själv hitta köparen och navigera i skillnaden mellan teoretiskt värde och likvidvärde. Men vi hoppas att medlemmarna vill göra hela resan med oss, den stora vinsten kommer till exempel om en ny storägare vill köpa ut alla småsparare eller om bolaget börsnoteras. Men varje projekt har hög risk och därför är vårt mål att få till fem till sju investeringar om året, säger Sami Sulieman.

Affärsänglarna i Malmö drivs av makarna Sulieman och har i dag tio anställda. Skalbarhet och långsiktig avkastning är några av kriterierna för de bolag som nätverket ska finansiera. Fokus kommer att ligga på teknikbolag, men även andra branscher kan bli aktuella.

Sara Nkwe Assarsson

Entreprenörerna Helena och Sami Sulieman, som bland annat grundat börsaktuella Plexian, har startat ett nätverk för små affärsänglar i Malmö. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.