söndag 24 november 2024

inloggad som

Nytt bolag utvecklar behandlingar med syntetisk chili

Kemiteknikföretaget Axichem, som nyss tagit in 19 miljoner kronor, startar ett dotterbolag för att ta fram läkemedel baserat på phenylcapsaicin, en syntetisk framställd variant av det naturligt starka ämnet som finns i chilifrukter. Genom Incendia Pharma, som dotterbolaget heter, söker Malmöbolaget patent på de farmakologiska mekanismerna som ligger bakom produktens hälsoeffekter.

– Vi har gjort en liten ändring på molekylen och upptäckt tilläggsegenskaper som visar sig vara väldigt positiva. Nu jobbar vi mot en kommersialisering av produkten, säger Torsten Helsing.

Börsnoterade Axichem har patent på en kemiskt framtagen variant av ämnet capsaicin som bland annat används som ingrediens i djurfoder för att förebygga salmonella hos fåglar. Ämnet finns i sin ursprungsform naturligt i chilifrukter.

– I fjol testade vi på nio miljoner fåglar i stallar med levande smitta och vi producerade bara friska fåglar. Vi tyckte att det var lite konstigt eftersom capsaicin inte är antibakteriellt, säger Torsten Helsing.

Nu ska de skyddande effekterna kartläggas med målet att det ska bli en kommersiellt gångbar produkt inom kort. Torsten Helsing är än så länge ganska förtegen om vilken typ av produkt det kan bli tal om. Patentansökningarna handlar bland annat om framställning av olika capsaicinvarianter och användning för att förebygga och behandla läckande tarm. Ämnet capsaicin har en dokumenterad hälsoeffekt för bland annat smärtlindring och finns registrerat som läkemedel i Sverige.

– Capsaiciner har många effekter på allmänhälsan, bland annat har man visat på bättre bakterieflora och näringsupptag i tarmen. En läckande tarm är bakgrunden till väldigt många livsstilssjukdomar. Vi brukar säga att vi undersöker mekanismen som gör människor och djur mer motståndskraftiga mot bakterier, på engelska resilient to external stress factors, säger Torsten Helsing.

Sara Nkwe Assarsson

Kemiteknikföretaget Axichem, som nyss tagit in 19 miljoner kronor, startar ett dotterbolag för att ta fram läkemedel baserat på phenylcapsaicin, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.