Kemiteknikföretaget Axichem, som nyss tagit in 19 miljoner kronor, startar ett dotterbolag för att ta fram läkemedel baserat på phenylcapsaicin, en syntetisk framställd variant av det naturligt starka ämnet som finns i chilifrukter. Genom Incendia Pharma, som dotterbolaget heter, söker Malmöbolaget patent på de farmakologiska mekanismerna som ligger bakom produktens hälsoeffekter.
– Vi har gjort en liten ändring på molekylen och upptäckt tilläggsegenskaper som visar sig vara väldigt positiva. Nu jobbar vi mot en kommersialisering av produkten, säger Torsten Helsing.
Börsnoterade Axichem har patent på en kemiskt framtagen variant av ämnet capsaicin som bland annat används som ingrediens i djurfoder för att förebygga salmonella hos fåglar. Ämnet finns i sin ursprungsform naturligt i chilifrukter.
– I fjol testade vi på nio miljoner fåglar i stallar med levande smitta och vi producerade bara friska fåglar. Vi tyckte att det var lite konstigt eftersom capsaicin inte är antibakteriellt, säger Torsten Helsing.
Nu ska de skyddande effekterna kartläggas med målet att det ska bli en kommersiellt gångbar produkt inom kort. Torsten Helsing är än så länge ganska förtegen om vilken typ av produkt det kan bli tal om. Patentansökningarna handlar bland annat om framställning av olika capsaicinvarianter och användning för att förebygga och behandla läckande tarm. Ämnet capsaicin har en dokumenterad hälsoeffekt för bland annat smärtlindring och finns registrerat som läkemedel i Sverige.
– Capsaiciner har många effekter på allmänhälsan, bland annat har man visat på bättre bakterieflora och näringsupptag i tarmen. En läckande tarm är bakgrunden till väldigt många livsstilssjukdomar. Vi brukar säga att vi undersöker mekanismen som gör människor och djur mer motståndskraftiga mot bakterier, på engelska resilient to external stress factors, säger Torsten Helsing.
Sara Nkwe Assarsson