torsdag 21 november 2024

inloggad som

Special: Nu måste BoMill ta ny sats

|  

Kort sagt: BoMill är det senaste av hittills totalt fyra Årets Rapidusföretag att noteras på den svenska aktiemarknaden. Börsnoteringen var ett sätt för bolaget att ta in nya pengar och bli mer synligt, men kan också ses som avstampet för den marknadsoffensiv som är nödvändig efter att pandemin stoppat i stort sett all försäljning under förra året. För att se filmen om Årets Rapidusföretag 2020, Spiideo, klicka här!

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

BoMill hade länge funnits i kulisserna när bolaget utsågs till Årets Rapidusföretag 2015. Tekniken började utvecklas 2001 och BoMill har nämnts i Rapidusartiklar sedan 2006, första gången i samband med att företaget tog klivet ut från företagsinkubatorn Ideon Innovation.

Affärsidén går i korthet ut på att erbjuda en ny teknik för att sortera spannmål. Med hjälp av BoMills lösning sorteras sädeskorn med dålig kvalitet bort på ett mer effektivt sätt än konkurrerande metoder. Det kan givetvis innebära enorma vinster för spannmålsindustrin.

Men som med nästan all ny teknik är sträckan lång från idé till kommersiell framgång. 2011 gjordes den första prototypinstallationen. 2015 inleddes bolagets kommersiella fas med bland annat den första kommersiella ordern på den nordamerikanska marknaden. I Sverige kom den första ordern året därpå.

Omsättningen steg snabbt men efter en topp 2017 har försäljningen vänt nedåt. I fjol var det i stort sett tvärstopp med en redovisad försäljning på endast 57.000 kronor att jämföra med 2,4 miljoner kronor året innan och nästan 12 miljoner under toppåret 2017.

En viktig anledning till den svaga utvecklingen är pandemin som gjort det i stort sett omöjligt att resa och träffa kunder, men redan innan coronaviruset visat sig hade försäljningskurvan vänt nedåt. Det gäller nu alltså för BoMill att hitta de rätta vägarna för att nå ut till kunderna och få fart på försäljningen.

Börsdebuten skedde i oktober i fjol på Nasdaqs First North-lista. Intresset för bolaget var stort och erbjudandet övertecknades. I samband med noteringen tog BoMill in drygt 27 miljoner i nettolikvid.

Hittills har företagets börsresa varit en besvikelse för dem som varit med sedan introduktionen. De nya aktieägarna erbjöds ett paket för 18 kronor som bestod av tre aktier och två teckningsoptioner. Värdet ligger i dag runt 16 kronor. Förklaringen är säkert att bolaget inte kunnat presentera särskilt många spännande nyheter som lockat köpare till aktien. Det uteblivna nyhetsflödet hänger säkert i sin tur samman med att försäljningen går fortsatt trögt.

Tittar vi framåt så måste som sagt försäljningen komma igång. I takt med att tiden går närmar vi oss också en tidpunkt när bolaget kommer att behöva nya pengar.

Teckningsoptionerna som fanns med i paketet i samband med marknadsnoteringen löper fram till början av oktober i år. Om dessa utnyttjas fullt ut kommer BoMill att tillföras ytterligare drygt 22 miljoner kronor, vilket kan räcka för att driva verksameten en bra it in i nästa år.

Problemet är att teckningskursen är satt till 7,10 kronor per aktie vilket ligger så pass högt över nuvarande aktiekurs att det är stor risk att aktien inte hinner stiga tillräckligt och att optionsinnehavarna därmed avstår från att teckna. Då hamnar BoMill troligen i ett läge där kapital måste in på annat sätt, vilket riskerar att sätta ytterligare press på aktien.

Ser vi i stället sakerna från det positiva hållet finns det enorm potential i BoMill. Det finns en tydlig nytta med den lösning som kunderna erbjuds och marknaden är stor. Utöver att det överhuvudtaget måste bli möjligt att åka ut och träffa kunder handlar mycket nu om att hitta rätt och hantera den inneboende tröghet som ofta finns när man säljer nya lösningar.

Om eller när lyftet kommer kan det bli en riktig trevlig resa för aktieägarna. Med dagens börsvärde runt 60 miljoner kronor finns det i alla fall i teorin utrymme för en betydande kursuppgång.

Kort sagt: BoMill är det senaste av hittills totalt fyra Årets Rapidusföretag att noteras på den svenska aktiemarknaden. Börsnoteringen var ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Ska det äntligen lossna för Bomill?

    Malmöbolaget Bomill gör en tvärvändning med sin affärsidé. Nu genomför bolaget en företrädesemission för att göra en omstart med försäljningen.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]