söndag 19 maj 2024

inloggad som

Nu har vi utsett Årets Rapidusföretag 2020

|  

Kort sagt: Årets Rapidusföretag 2020 är i dag en väl bevarad hemlighet, men det finns en vinnare. Vem det är får ni veta efter helgerna, tyvärr inte på någon Rapidusfest utan digitalt och rörligt. Men vi kan tipsa om att det handlar om ett företag som mot alla odds låg rätt i tiden under pandemin och hade skickligheten att utnyttja sin tur.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus juryrookie

”Men har han tur?” Enligt skrönan var det den enda fråga Napoleon Bonaparte hade att ställa när någon fördes på tal för att utnämnas som general. Allt tyder på att det är just en skröna, men det gör den inte sämre. (Hur det till sist gick för hans generaler talar vi tyst om.)

För tur räknas, såväl i fält som i näringslivet. Och är det något som juryarbetet med Årets Rapidusföretag 2020 har visat så är det att hur man utnyttjar sin tur är ännu viktigare än om man har den eller inte.

Jan Wifstrand och Årets Rapidusföretag 2019 PinMeTo

Juryns förarbete med Årets Rapidusföretag blev, precis som allt annat, en annorlunda upplevelse i år. Juryn – bestående av Rapidus grundare Jan Wifstrand, Malmö Universitets vicerektor Charlotte Ahlgren Moritz, Industrifondens tidigare regionchef Lennart Gustafson och undertecknad som förvirrad nykomling – kunde förstås inte träffas. Nu har vi ju alla vant oss någorlunda vid att använda videolänkar, men det slår inte att träffas på riktigt. Och framför allt påverkades urvalet av kandidater.

För att avslöja en hemlighet så finns det en shortlist över tänkbara blivande Årets Rapidusföretag. Listan är väl gömd från nyfikna och skapad i en handstil som närmast påminner om hieroglyfer så den är säker för såväl hackers som gammaldags tjuvkikare. (Däremot skulle säkert grafologer vara intresserade av att studera vad kråkfötterna säger om mitt psyke.)

I år var listan värd mindre än den brukar vara. Redan den första genomgången avslöjade att flera gamla favoriter fått dra rejält i handbromsen. Det är förstås också en konst, men att belöna den som tvärnitat snabbast är inte särskilt roligt.

I stället hade andra seglat upp och dragit förbi, trots pandemin eller på grund av pandemin. Och jo, det finns ett moment av tur här. Vissa verksamheter har kunnat vara hur kreativa som helst, det blev ändå ett defensivt 2020. Ingen uppfinningsrikedom i världen kunde uppnå de höga kraven för att bli Årets Rapidusföretag om man befann sig i exempelvis besöksnäringen eller eventbranschen i nådens och nödens år.

Bomill blev Årets Rapidusföretag 2015

Med ett delvis nytt urval av nomineringar visade det sig att massor av typiska Rapidusföretag klarat sig alldeles utmärkt under det stormiga 2020. Vi skriver mest om kreativa företag och kreativa företag tenderar att vara just kreativa, även när världen vänds upp och ned över en natt. Men vissa har haft bättre förutsättningar än andra.

Vår vinnare är ett företag som passat på när marknaden fick andra förutsättningar som råkade stämma bättre in med deras erbjudande än man kunde tro. Det är inte Safeture, som snabbt gjorde sin resesäkerhetstjänst till en coronaspårare. Det är inte heller 150-åriga tryckeriet CA Andersson som ställde om till att göra miljontals skyddsvisir. Eller BoneSupport som steg på börsen med över 150 procent under året – de blev ju Årets Rapidusföretag redan 2008 så de var diskade från början.

Årets Rookie 2008 Illusion Labs och Årets Rapidusföretag BoneSupport

Men de är bara några av de typiska Rapidusföretag som tagit en kris och gjort den till något positivt. (Åtminstone för sin egen del.)

Vem det faktiskt är, det får ni veta först på andra sidan påsk. Under tiden konstaterar vi bara att det finns ett antal som haft tur mitt i krisen, men bara ett enda som haft mod, skicklighet och – just det – tur nog att bli Årets Rapidusföretag 2020.

Kort sagt: Årets Rapidusföretag 2020 är i dag en väl bevarad hemlighet, men det finns en vinnare. Vem det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Grattis, du är en 34:a!

    Hej! Vi på Rapidus vill gratulera dig och ditt bolag till utnämningen som en av årets 34:or. Du som grundare […]

  • Träffa årets hetaste unga entreprenörer!

    Den 14 november firar vi årets 34:or. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar. Anmäl dig här.

  • Nu rullar vi ut 34:orna

    Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Årets lista med 34 skånska företagare som är max 34 år är nu klar.

  • Påminnelse: Frukost med Tetra Pak

    Frukostmöte 10 november i Malmö, med Tetra Paks vd Marie Sandin. Anmäl dig här!

  • Rapidusfrukost med mesta mästarna

    Frukostmöte onsdagen den 24 maj i Malmö. Värd: Advokatfirman Lindahl Plats: 1910, Eleda Stadion Henrik Rydström är en fotbollstränare som utmärkt […]

  • Två öl per sekund & över 60 miljoner i vinst

    En rörelsemarginal på 32 procent är något många bolag bara kan drömma om, men så lönsam är festivalen Sweden Rock. […]

  • Rapidusfrukost med Sweden Rock

    Frukostmöte 5 maj på Grand Hotel i Lund Värd: Sparbanken Skåne Hur stort kan Sweden Rock Festival bli, Mats Natvig? […]

  • Glad Påsk!

    Krönika av Gunnar Wrede Kära läsare. Här kommer ett nyhetsbrev på självaste skärtorsdagen – med ett godisreportage dagen till ära. […]