Med nytt kapital från tidigare och nya delägare, plus stöd från Vinnova, ska WordDiagnostics satsa på bredda sin produkt. Från att fokusera på diagnostik av psykisk ohälsa vill Malmöbolaget nu bli ett digitalt stöd för hela vårdprocessen.
Deras första produkt, ett AI-baserat stöd för diagnosticering, lanserades 2020 och har ett tiotal privata kliniker som kunder. Bolaget har nyss tagit in tre miljoner kronor från tidigare delägare och bland annat Minc-fonden Fast Track Capital 2 som ansluter sig. Vid årsskiftet blev WordDiagnostics dessutom beviljade 900.000 kronor av Vinnovas program Innovativa startups steg 2.
– Vårt AI-verktyg hjälper till med diagnosticeringen och kan mäta hur patienten reagerar på behandlingen längs vägen. Vi har hittills bara stöttat vårdgivaren men tack vare Vinnovas kapital kan vi nu, tidigare än vi tänkte från början, bredda fokus till hela vårdprocessen. Vi vill bli det självklara stödet för både vårdgivare och patient, säger Tomas de Souza, vd på Worddiagnostics.
Inom ramen för Vinnova-projektet ska bolaget utveckla en prototyp av en patientapp som går under arbetsnamnet BeWell. Den ska hjälpa patienten att ”överblicka sitt eget hälsotillstånd över tid” genom att motivera hen att regelbundet beskriva sitt hälsotillstånd. Samtidigt ska den vara en brygga till vårdgivaren som får beslutsunderlag genom tjänsten och till exempel kan få återkoppling på behandlingar.
– Vi har genomfört djupintervjuer med patienter och vårdgivare om hur man upplever vården kring psykisk ohälsa. Även om diagnosticeringen är central så finns det utmaningar i alla delar av vårdkedjan. Det finns ju mycket stigma och många patienter upplever hinder i vården, säger Tomas de Souza.
2018 korades WordDiagnostics till Årets uppstartsbolag vid Venture cup. Bland de tidigare delägarna som investerat i den aktuella rundan finns flera anställda och LU Holding. Enligt Tomas de Souza har de även knutit till sig ”några tunga privata investerare” med långsiktiga intressen.
Emiliano Strauss