fredag 3 maj 2024

inloggad som

Nyfinansierat WordDiagnostics breddar fokus

|  
|  

Med nytt kapital från tidigare och nya delägare, plus stöd från Vinnova, ska WordDiagnostics satsa på bredda sin produkt. Från att fokusera på diagnostik av psykisk ohälsa vill Malmöbolaget nu bli ett digitalt stöd för hela vårdprocessen. 

Deras första produkt, ett AI-baserat stöd för diagnosticering, lanserades 2020 och har ett tiotal privata kliniker som kunder. Bolaget har nyss tagit in tre miljoner kronor från tidigare delägare och bland annat Minc-fonden Fast Track Capital 2 som ansluter sig. Vid årsskiftet blev WordDiagnostics dessutom beviljade 900.000 kronor av Vinnovas program Innovativa startups steg 2. 

– Vårt AI-verktyg hjälper till med diagnosticeringen och kan mäta hur patienten reagerar på behandlingen längs vägen. Vi har hittills bara stöttat vårdgivaren men tack vare Vinnovas kapital kan vi nu, tidigare än vi tänkte från början, bredda fokus till hela vårdprocessen. Vi vill bli det självklara stödet för både vårdgivare och patient, säger Tomas de Souza, vd på Worddiagnostics. 

Inom ramen för Vinnova-projektet ska bolaget utveckla en prototyp av en patientapp som går under arbetsnamnet BeWell. Den ska hjälpa patienten att ”överblicka sitt eget hälsotillstånd över tid” genom att motivera hen att regelbundet beskriva sitt hälsotillstånd. Samtidigt ska den vara en brygga till vårdgivaren som får beslutsunderlag genom tjänsten och till exempel kan få återkoppling på behandlingar. 

– Vi har genomfört djupintervjuer med patienter och vårdgivare om hur man upplever vården kring psykisk ohälsa. Även om diagnosticeringen är central så finns det utmaningar i alla delar av vårdkedjan. Det finns ju mycket stigma och många patienter upplever hinder i vården, säger Tomas de Souza. 

2018 korades WordDiagnostics till Årets uppstartsbolag vid Venture cup. Bland de tidigare delägarna som investerat i den aktuella rundan finns flera anställda och LU Holding. Enligt Tomas de Souza har de även knutit till sig ”några tunga privata investerare” med långsiktiga intressen. 

Emiliano Strauss

Med nytt kapital från tidigare och nya delägare, plus stöd från Vinnova, ska WordDiagnostics satsa på bredda sin produkt. Från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.