fredag 19 april 2024

inloggad som

Optifreeze sår frö hos jätte

|  ,
|  

Optifreeze kom efter nyår igång med sitt första kommersiella avtal när deras maskin för att behandla snittblommor installerades hos APH i Malmö och inför alla hjärtans dag lanserades de behandlade rosorna i ett antal Ica-butiker. Nästa steg blir att lansera skogsindustrin som ett nytt affärsområde när Lundabolaget nu ska sjösätta ett samarbete med pappers- och förpackningsjätten Mondi i Sydafrika. 

– Det intressanta med Mondi är att de har hela kedjan från egen skog och pappersproduktion, till egna förpackningar och konsumentprodukter. De är en av de ledande koncernerna i världen och störst i Europa, säger Ulf Hagman, vd på Optifreeze. 

Samarbetet var egentligen redo att sjösättas för ett år sedan, men pandemin kom i vägen. Nu kan förberedelserna inför odlingssäsongen i Sydafrika börja, då Optifreeze kommer att genomföra tester i Mondis forskningsanläggningar. Där försöker jättens forskare ta fram nya och bättre varianter av Eukalyptusträdet som dominerar pappersindustrin på södra halvklotet. 

Eukalyptusen förökar sig med sticklingar, till skillnad från till exempel svenska tallar som huvudsakligen förökar sig med frön. Tanken är att Optifreeze ska testa sin teknik som i dag bland annat används för att behandla sticklingar från prydnadsväxter. 

– Ett stort problem branschen har när man försöker forska fram nya sorter är det stora svinnet på sticklingar. Och det kan bli väldigt resurskrävande eftersom det är en lång process att se om en stickling rotar sig. Det tar flera veckor så om det är högt svinn går det inte att kommersialisera. Men vi tror att vi kan stärka sticklingen och förbättra rotningen, säger Ulf Hagman.

Emiliano Strauss

Optifreeze kom efter nyår igång med sitt första kommersiella avtal när deras maskin för att behandla snittblommor installerades hos APH […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.