söndag 19 maj 2024

inloggad som

Lund siktar mot stjärnorna

Lunds kommuns innovationsplattform Future by Lund har i några år arbetat för att introducera rymdteknologi som ny innovationsbransch i staden. Nu väntar kommunen på besked från Europeiska Rymdstyrelsen, ESA, för att få starta Sydsveriges första inkubator för rymdorienterade uppstartsbolag. 

– Det kan både vara företag som utvecklar lösningar för rymden och sådana som hittar nya tillämpningar för rymdteknik, till exempel inom områden som miljöteknik, säger Anders Bengtsson, projektledare på Future by Lund.  

Kommunen har i ett par år haft kontakt med ESA och International Space University i Strasbourg, som hjälpt till att definiera möjligheterna för Lund inom rymdteknik. Svenska Rymdstyrelsen samarbetar också med kommunen så att projektets mål stämmer överens med nationella rymdstrategin. 

– Huvudfrågan i samtalen och samarbetet med Svenska Rymdstyrelsen har varit hur vi med utgångspunkt i rymdteknologi kan skapa nya jobb och bidra till en hållbar tillväxt i staden. Jag är ju näringslivsutvecklare och de har hjälpt oss att förstå vad vi kan göra med rymdtekniken. För Lund handlar det också mycket om att förvalta möjligheterna med ESS och Max IV, säger Anders Bengtsson. 

Sverige har i dag tre rymdinkubatorer – i Luleå, Uppsala och Trollhättan – och Lund hoppas bli den fjärde. Långsiktigt är målet att bli Sydsveriges nod för rymdteknologi, Space Node South.

– Vi siktar på att i samverkan med Rymdstyrelsen etablera Space Node South i Lund. Det ska alltså vara en kompetensplattform som samlar alla rymdrelaterade projekt och skapar samverkan mellan olika parter. 

Det finns redan i dag exempel på rymdteknologi i Skåne. Grunden till Orbital Systems vattensnåla duschlösning togs till exempel fram till astronauter i samarbete med Nasa. Amerikanska rymdmyndigheten är dessutom kund till Neo4Js grafdatabas som bland annat använder den i planeringen av projektet Mission to Mars. 

Emiliano Strauss

Lunds kommuns innovationsplattform Future by Lund har i några år arbetat för att introducera rymdteknologi som ny innovationsbransch i staden. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]