lördag 7 september 2024

inloggad som

Almi satsar på gula ärtor

|  
|  

Blekingebaserade uppstickaren Swedish Temptations får sju miljoner kronor från bland annat Almi Invest för att automatisera produktionen av sina veganska livsmedel. 

Bolaget utvecklar livsmedel baserat på fermenterade och groddade gula ärtor, under varumärket Bärta. Grundaren Pia Qvarnström började hemma i köket och flyttade 2017 ut till ett produktionskök i Karlshamn. Produkterna görs fortfarande för hand, men med det nya kapitalet ska produktionsprocessen nu börja automatiseras. 

– Det blir en gradvis uppskalning av produktionen, det kommer att ta lång tid innan allt är helt automatiserat. Nu sker allt helt manuellt. Vi blandar, marinerar, lägger upp på plåtar, bryter och packar. Just nu står jag och plockar ut grejer från ugnen, säger Pia Qvarnström till Rapidus. 

Bolaget har sju anställda och omsatte tre miljoner kronor förra året. Den summan förväntas dock öka markant i år eftersom Bärtas produkter nu säljs hos de stora dagligvaruhandlarna Ica, Coop och Bergendahls, i totalt cirka 450 butiker. 

Hälften av de sju miljonerna i den aktuella emissionen kommer från Almi Invest och resten står Kale United, Sparbanken i Karlshamns näringslivsstiftelse, Krigskassa Blekinge och affärsänglar för. Kapitalet ska också gå till utveckling av nya produkter och marknadsexpansion, där en utlandslansering kan ske redan i år. 

– Vi kommer att behöva fylla på kassan igen med en lite större emission. Hur mycket beror på hur vi bedömer marknadspotentialen för våra produkter vilket vi ska kolla på nu, säger Pia Qvarström. 

Emiliano Strauss

Blekingebaserade uppstickaren Swedish Temptations får sju miljoner kronor från bland annat Almi Invest för att automatisera produktionen av sina veganska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.