fredag 29 mars 2024

inloggad som

Speximo flyttar verksamheten utomlands

|  
|  

Lundabolaget Speximo flyttade ner all laborativ verksamhet till Frankrike vid årsskiftet. Bolaget köptes av det amerikanska bolaget IFF 2019, då var planen att verksamheten skulle vara kvar i Sverige. Nu är endast bolagets vd kvar i Sverige.

I Frankrike samarbetar Speximo med IFF:s dotterbolag Lucas Meyers Cosmetics som jobbar med aktiva ingredienser för kosmetika. Där har bolaget nu mångdubblat sina laboratorieytor och anställt ny personal för att kunna gå vidare med testning och kvalitetssäkring.

– Det är tråkigt att det inte hamnat här, men är samtidigt bra då det finns större innovationsmöjligheter och underlättar att komma ut på marknaden när vi är där nere. De satsar mycket på vår produkt och teknologi, säger Malin Sjöö, vd och grundare till Speximo.

Speximo har kommit ur forskning vid LTH. Bolaget utvecklar emulsionsmedel som kan användas i livsmedel, kosmetika och medicin.

– Det är ett ingrediensbolag som köpt upp oss så de vill säkerställa att de kan hålla kvalitet och produktion. Så det är mycket verfieringsarbete. De går in i alla detaljer som vi inte har möjlighet att gå vidare med själva, säger Malin Sjöö.

Det senaste året har Speximo jobbat mycket med att förbereda inför industrialiseringen och produktion.

– Det är viktigt att bygga en dokumentation inför en lansering. Nu gör vi de sista sammanställningarna inför en kommersialisering, säger Malin Sjöö.

Nästa stora fysiska kosmetikmässa kan bli först nästa år då årets mässa, som traditionellt hålls på våren, ersätts av digitala event.  Även om lanseringar även sker löpande inom branschen väljer många, enligt Malin Sjöö, att avvakta.

Mette Carlbom

Lundabolaget Speximo flyttade ner all laborativ verksamhet till Frankrike vid årsskiftet. Bolaget köptes av det amerikanska bolaget IFF 2019, då var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]