torsdag 21 november 2024

inloggad som

Special: Bluetooth-skapare tilldelas anrikt pris

Lundaforskaren och Ericsson-veteranen Sven Mattisson lämnar företaget efter 26 år för att gå i pension. Han kan nu jämföras med Thomas Edison, eftersom han snart tilldelas Adelsköldska guldmedaljen. 

Adelsköldska medaljen delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien en gång per decennium. Första gången var 1909 och Sven Mattisson blir den elfte medaljören. 2010 var förra gången priset delades ut, då till atomfysikern Sune Svanberg som även han har bakgrund i Lund. 

– Man är ju i fint sällskap, det kan man lugnt säga. Första gången priset delades ut var till Edison, säger Sven Mattisson till Rapidus. 

Akademien valde Sven Mattisson för hans ”pionjärinsats inom radiokommunikation, specifikt den analoga radioteknikens miniatyrisering och strömsnålhet, vilket har varit helt avgörande för utvecklingen av standarden Bluetooth.”

– Det är kul på flera sätt. Personligen är det väl alltid roligt att få en utmärkelse, särskilt en så speciell som denna, men jag är också väldigt glad för mitt ämnesområde. Elektronikkonstruktion känns ibland som något som katten släpat in. Det lyfts sällan fram när man talar om nya innovationer. Men det är något som alla innovationer behöver, så det är kul att det blir lite uppmärksammat, säger Sven Mattisson. 

Likt vid många stora teknikframsteg fanns det många personer som var med i utvecklingen av Bluetooth. Mattisson nämner bland andra de skånska näringslivsprofilerna Tord Wingren och Örjan Johansson samt holländaren Jaap Haartsen. 

Innan medaljceremonin, som äger rum i juni i Stockholm, ska Sven Mattisson hinna gå i pension efter 26 år på Ericsson.

Hur ser du på Lunds mobilkluster i dag, jämfört med när du började på 1990-talet? 

– I samband med alla stora neddragningar som varit har jag hört hur man oroar sig för Lunds och Ideons framtid. Jag kan förstå enskilda personers oro när de blir av med jobbet, men kollar man brett på det så tror jag inte vi behöver oroa oss. Man kan till exempel jämföra vad som finns på Ideon i dag jämfört med när jag var doktorand; då fanns det kor! Det var betesmark. Så även om tre fjärdedelar av alla inom Ericsson förlorar jobbet så finns det betydligt fler jobb på Ideon nu. Kolla till exempel på Astra Zeneca-byggnaden i dag. Det jobbar fler personer där nu än under Astra Zenecas tid. 

Vad behövs för att Lund ska stärka sin position inom telekom? 

– Vi behöver bli bättre på att nå ut med den riktigt framstående forskningen. Det är fortfarande motigt för Lund jämfört med Stockholm, det är svårt att få uppmärksamhet. Även om det inte är någon betesmark här längre så är avståndet till Stockholm fortfarande stort. Det gör det svårt att till exempel få forskningspengar, Lunds universitet får färre anslag än Stockholm och Göteborg. 

Emiliano Strauss

Lundaforskaren och Ericsson-veteranen Sven Mattisson lämnar företaget efter 26 år för att gå i pension. Han kan nu jämföras med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.