onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Lundabolag utvecklar mobil blodtrycksmätare

|  
|  

Uppstartsbolaget Acorai utvecklar en AI-baserad medicinteknisk produkt som ska kunna mäta blodtrycket i hjärtats kamrar utan att behöva opereras in.

– Vi har skapat en ny teknik som med hjälp av AI kan läsa av patientens blodtryck inuti hjärtat, detta är framförallt för hjärtsviktspatienter. Sättet man i dag går till väga är att operera in en sensor i hjärtat, men nu kan vi alltså upptäcka tidiga blodtrycksförändringar inuti hjärtat utan invasiva procedurer. Fördelen med det är att läkaren exempelvis kan justera dosering av medicin eller byta medicinering om det skulle vara fallet, säger Filip Peters, vd för Acorai.

Produkten som Filip Peters är med och utvecklar kombinerar sensorer, ett särskilt mobiltelefonskal och patientens mobiltelefon som placeras på bröstet. Tekniken kan användas av patienten i hemmiljö och ska känna av förhöjt blodtryck tidigt för att reducera återfallen.

– Det absolut viktigaste är att man kan upptäcka problem trettio dagar innan man annars skulle få synliga problem med hjärtat, studier visar att det skulle kunna minska dödligheten med 50 procent i den här kategorin. Den skulle även bli kostnadseffektivt för sjukvården, man kan minska inläggningarna med 40 procent på sjukhusen vilket skulle vara en stor fördel, särskilt när vi ser till den pandemi som nu  råder, säger han.

Acorai, som nyss blivit antaget till Smile Incubator, planerar att starta kliniska studier i maj vid Sahlgrenska sjukhuset och Skånes universitetssjukhus. De ska omfatta runt 700 patienter med hjärtsvikt.

– Då får vi chans att träna de slutgiltiga AI-modellerna som kommer finnas i den slutgiltiga produkten. Sedan hoppas vi på en tillåtelse att sälja produkterna i USA och i Europa. Vi siktar på en CE-märkning i slutet på 2022 och att då vara redo att sälja produkten till sjukhus.

Julia Eriksson

Uppstartsbolaget Acorai utvecklar en AI-baserad medicinteknisk produkt som ska kunna mäta blodtrycket i hjärtats kamrar utan att behöva opereras in. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.