torsdag 21 november 2024

inloggad som

Special: Skatteförändringarna att tänka på 2021

|  
|  

Det nya året innebär som vanligt nya skatteregler att ta hänsyn till. Rapidus har tillsammans med PwC:s skattechef i Skåne tittat på förändringarna för att se vilka som våra läsare kan dra störst nytta av och var fällorna finns. 

Det mest uppenbara är att bolagsskatten sjunker från 21,4 till 20,6. För de större bolagen kan även den nya skattereduktionen vid inventarieköp innebära mycket sparade pengar. För privatpersonerna bakom bolagen kan den nya reduktionen för investeringar i grön teknik även vara intressant. 

– Skattelagstiftningen är föränderlig i sin natur och det finns till exempel en grön skatteväxling som vi länge gått mot i Sverige. Men det är samtidigt lite annat fokus i skatteförändringarna inför 2021, framför allt med flera covidrelaterade stödåtgärder i luften som syftar till att hålla ekonomin uppe under pandemin, säger PwC:s Anders Månsson. 

För de mindre företagen är kanske den bästa nyheten att det så kallade växastödet utvidgas. Nu kan upp till två personer anställas med nedsatta arbetsgivaravgifter. Om de dessutom är mellan 18-23 år gamla så aktiveras den tillfälliga ungdomsrabatten som börjar gälla den 1 april. Även expertskattens utvidgande från tre till fem år kan vara av intresse för många Öresundsbolag. 

– Den ger skattelättnader för individer som rekryteras in från utlandet och som besitter expertkunskap som kan vara svår att få tag på inom Sveriges gränser. Det finns en konkurrens mellan olika länder om spetsexperterna, i stort sett alla europeiska länder har sådana lättnader. Jag tror vi är ganska bra på att attrahera dessa experter och att expertskatten är väldigt viktig där. Men sen är det nog många som gärna hade velat se ännu mer lättnader för att stärka Sveriges position i konkurrensen, säger Anders Månsson. 

Emiliano Strauss

Det nya året innebär som vanligt nya skatteregler att ta hänsyn till. Rapidus har tillsammans med PwC:s skattechef i Skåne […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.