Nu har ni sett filmen där Rapidus och PwC presenterar 34orna, eller hur? För en titt till, klicka här!
Här får ni hela listan på årets stjärnskott, vi börjar med vår topp fem:
Det digitala vårdbolaget Joint Academy med Jakob Dahlberg, 29, i spetsen tog i september in 200 miljoner i en finansieringsrunda ledd av Kinnevik. Med på tåget var även de befintliga ägarna, H&M:s ordförande Karl-Johan Persson och Alfvén & Didrikson. Bolaget har behandlat över 30.000 artrospatienter världen över och Jakob är en självklar topp fem på Rapidus lista över unga talanger i år.
– Det känns jättebra. Det är roligt att få den här typen av uppmärksamhet när man jobbat så pass hårt och så länge för någonting så det uppskattas verkligen, säger Jakob Dahlberg till Rapidus om utmärkelsen.
Emelie Strömshed, 33, medgrundare och designer på Anatomic Studios som designar benproteser, har tagit viktiga kliv i år. Företaget har gått från att sälja sina produkter i Skandinavien till att idag ha användare i nio olika länder. Efter sommaren stängde de en investeringsrunda som gick långt bättre än väntat.
– Ursprungligen sökte vi 3,5 miljoner, men fick ett sådant fint intresse och gensvar från investerare att vi hade lyxen att välja och kunde ta in mer när vi nu hade möjligheten, säger Emelie Strömshed.
Azddin Benberkan, 26, vd på Quickbutik i Helsingborg som hjälper företag att sätta upp nätbutiker har expanderat stort i år. De har utökat kundkretsen, nyanställt och huserar nu i nya lokaler. Han har jobbat sedan fjorton års ålder och tipsar nystartade företag att det viktigaste är att lansera så snart det går.
– Lansera först och förbättra sedan. Lansera snabbt, övertänk inte och testa. Det är nyckeln att komma vidare, och även om man inte lyckas så lär man sig något. Det låter som en kliché men det är på riktigt, och det ser man också på de som sedan lyckas, säger Azddin Benberkan.
Hanne Pålsson, 31, vd på Stylos Design, som gör trygghetsarmband för äldre och har trots förseningar av mjukvara som fastnat i Kina kommit en bra bit framåt med armbandet Vevios. Bland annat fick företaget en CE-märkning i september.
–Det är en enorm milstople för oss. Så fort vi avslutat serieproduktionen och industraliseringen, är vi redo för försäljning. Vi har snart också avslutat prototyputvecklingen, och kan därefter börja testa dessa på äldre brukare i en kommun i Skåne, säger Hanne Pålsson.
Adam Mikkelsen, 31, kreatör på framgångsrika reklambyrån Odd Company och grundare till Raging Pig, har gått från klarhet till klarhet i branschen och siktar nu in sig på den veganska kryddmaknaden.
– Vårt mål är att via kommersiella produkter kunna bli en del i förändringen och bli en del av populärkulturen med vår produkt, för att på ett effektivt sätt kunna driva förändring inom växtbaserad kost, säger Adam Mikkelsen.
Vi upprepar övriga utan någon inbördes ordning, alla är ändå toppen!
Linn Wrangmark, 29, styrelseordförande och medgrundare till Medow i Lund, som tillsammans med vd och medgrundare Frida McCabe, 28, har utvecklat produkten IV-bracelet, ett färgglatt armband som håller intravenösa slangar på plats under behandling. Produkten har under 2020 blivit upphandlad av fem svenska regioner genom samarbetspartnern Baxter.
Mustafa Alfredji, 23, vd på Golden Glow i Malmö, som i höst lanserat Mysocial 2.0, en AI-motor som målgruppsanpassar och rekommenderar ”rätt” influencer för företag. Med den nya AI-motorn skräddarsys influencern utifrån vilka värden företaget vill förmedla, vilket ska leda till effektivare val av influencers.
Robert Schmitt, 22, vd för Vultus i Lund, som utvecklat ny teknik för att effektivisera jordbruket med hjälp av satellitbilder. Vultus har i år lyckats med att dubblat användandet, nu över 600.000 hektar, landat flera större distributionsavtal inför det kommande året och expanderat teamet.
Sven Paulin, 33, medgrundare och marknadschef på Fieldly i Malmö, som med sitt projekthanteringsverktyg för byggbranschen fortsätter att växa och locka investerare. Prenumerationsintäkterna för år 2020 tycks skjuta i höjden med en tillväxt på åtta procent per månad och i december stängs en ny investeringsrunda av betydande storlek.
Victoria Andersson, 28 år, vd för Fitnessfika i Helsingborg, som under våren och sommaren utvecklat en ny produkt, första syskonet till basprodukten (chokladbollen) i bolaget – en havrebar. Bar-a havre, som produkten heter lanserades i oktober och har blivit en riktig succé.
Maximilian Ottosson, 30, vd för Cellevate i Lund, som tog ett tidigt strategiskt beslut att delta i ”kampen mot corona”. Detta genom att ha startat upp flertalet projekt inom covid-19-forskning finansierat av Vinnova och ett tätt samarbete med Lunds Universitet.
Joakim Green, 31, vd för Proposales som utvecklat en ny standard för att skicka offerter. Verktyget används av hundratals hotell över hela Norden. Proposales befinner sig i en expansionsfas där nästa steg är att öppna kontor i Amsterdam inom kort.
Marcus Wennmo, 32, vd på Eletive i Malmö, vars verktyg för personalhälsa nu lämnat både Sverige och Europa i kölvattnet och börjar få sina första globala kunder efter en tung vår.
Daniel Wisenhoff, 25, vd för Debricked i Malmö, vars verktyg skyddar mjukvara mot intrång, har fått kunder som Kry, Advenica och Volvo Cars Retail Solutions. Inte konstigt att företaget lockade in 18 miljoner i riskkapital i somras.
Sofie Woge, 29, vd för Tendo, vars robothandske som hjälper människor med försämrad greppförmåga har blivit försenad eftersom pandemin stoppade alla användarstudier. Men handsken och Tendo håller ändå på att få uppmärksamhet från möjliga partners internationellt.
Erik Rask, 28, vd för MedBeat i Lund, som tagit sina erfarenheter som läkare och skapat prototypen till en ny bärbar EKG-mätare som kan hjälpa människor vars hjärtbesvär i dag inte kan mätas. Medbeat har integrerat en helt ny teknik som de blir först i världen med på EKG-sidan, och inväntar just nu en patentansökan.
Maja Szokolay, 19, Stella Heffler, 19, och Agnes Wallin, 19 har tillsammans grundat Heja Havre. En instant-gröt och ”on the go”-produkt som blev utsedda till Årets UF-företag i Skåne och i år förvandlades till aktiebolag.
Oliver Titikic, 25, gör juridiken lättillgänglig för alla med den innovativa juristbyrån Aurix. Härom året vann han en stor twist mot jätten Red bull och kallar den för ”Davids kamp mot Goliat”. I år har Aurix en helt ny projektavdelning där de hjälper och vägleder nästa generation inom entreprenörskap.
Jimmy Tieu, 30, vd för e-handelsbolaget JTI Ventures, som på några år gått från att husera i ett garage på tjugo kvadrat till där de befinner sig i dag – ett nybygge i Helsingborg med en yta på 6.000 kvadrat, med fler än femtio anställda.
Wenjing Yang, 27, grundare och vd för Mbegu Solar, ett socialt entreprenörskap vars affärsidé bygger på att hyra ut och sälja soldrivna laddningsstationer till mikroentreprenörer i Afrika. Wenjing har en masterexamen i innovation och hållbar utveckling vid Lunds universitet och har tidigare arbetat med socialt entreprenörskap i Kenya.
Cassandra Jertshagen, 29, vd för Jefast i Höganäs, familjeföretaget som hon tog över vd-stolen på för tre år sedan. Nu håller Jefast på att avveckla i hemstaden Höganäs för att i stället satsa i Helsingborg, där bland annat ett 20 våningars höghus planeras att ha byggstart vid årskiftet.
Oskar Handmark, 29, medgrundare och vd på AI-konsultbolaget Backtick Techologies. Företaget har kontor i Lund och Silicon Valley, och i år lanserade de dessutom sin första egna produkt.
Henrik Sellehed, 32, vd på TruePay och TrueApp samt utvecklingschef och huvudägare på Kassacentralen. Han moderniserade Kassacentralen, tog över halva ägandet från grundaren och driver i dag deras utvecklingsbolag.
Elsa Sjödahl, 22, och Iris Bjerkén, 21, grundade tillsammans företaget SunFeeds, som utvecklat en solrosbaserad akut måltidsersättning. I januari tilldelades de årets Coest-stipendium på Rapidus 20-årsfest. Nödhjälpsmaten skulle pilottestas i Malawi under ett år men corona kom i vägen.
Martin Olsson, 34, är doktor i teoretisk kemi och har bland annat arbetat med nanoteknik i flera skånska uppstartsbolag. Nu driver han tillsammans med två skånska profiler EpinovaTech som utvecklar en snabbladdare för elbilar baserad på hans forskning.
Oskar Stålberg, 30, medgrundare till Plausible Concept i Malmö som utvecklat succéspelet Bad North rider vidare på framgångsvågen och har i år gjort spelet Townscaper i den egna regin Oskar Stålberg AB. Spelet som går ut på att bygga färgglada stadsmiljöer, har gått ännu bättre jämfört med Bad North och dragit in miljoner sedan lanseringen i somras.
Bröderna Fidan Bytyqi, 33, Vatan Bytyqi, 30, Vigan Bytyqi, 29 som grundat Lundabolaget Animus Home har blivit populärt inom hemautomation med sin kontrollenhet Heart, som styr uppkopplade prylar i hemmet. Inför lanseringen fick de stora framgångar på crowdfundingsajten Indiegogo och i dag finns Heart hos tusentals användare samt säljs hos flera stora elektronikkedjor. I år har bolaget tagit klivet in på företagsmarknaden.
Oscar Troedson, 34, och Anton Troedson, 31, köpte trähusföretaget Polhus, flyttade det till Malmö och gjorde om det till ett e-handelsbolag som sedan dess ökat sin omsättning med runt 100 miljoner kronor. Tidigare hade bröderna köpt Alphageek som de senare sålde vidare till Adlibris.
Fábio Rosa, 27, är medgrundare till Lundabaserade immunterapibolaget Asgard Therapeutics som fått stöd från bland annat Vinnova, LU Holding och EU-fonden Horizon 2020. Fábio uppmärksammades i år dessutom i Forbes motsvarighet till 34orna.
Alice Larsson, 30, vd för Comval Research, har haft ett par hektiska år. Först gick hon från att vara chef på VentureLab i Lund till att vara verksamhetschef på den ideella föreningen Pink Programming och sedan vidare till nystartade Comval, som utvecklar företags internkommunikation. Kommunikationsbyrån Gullers har redan hoppat på som delägare.
Victor Ågren, 32, vd för DeadToast och ensam utvecklare av världssuccén My Friend Pedro – ett spel som fick den globala spelpressen att kröna honom till ”den svenska indiekungen.” Nu blir My Friend Pedro dessutom tv-serie av John Wicks manusförfattare Derek Kolstad. Mordiska bananer utlovas!
Mehrdad Mahdjoubi, 31, grundare och vd för Orbital Systems som väckt global uppmärksamhet med sitt gröna duschsystem. Både CNN och The Guardian uppmärksammade snabbt företaget – liksom en lång rad investerare.
Amanda Larsson, 23, och Calle Rosengren, 23, började med Färsking under gymnasietiden och har i dag flera produkter ute på marknaden, bland annat på Ica. De tog nyligen in nästan 15 miljoner kronor från ett gäng namnkunniga investerare.
Linus Mårtensson, 32, har gått från att vara teknikchef och vice vd på Katam till bli delägare i bolaget Intuicell. Intuicell är sprunget ur Lunds universitet och jobbar med nästa generations AI och bygger just nu en plattform för att ta AI till nästa nivå.