lördag 2 december 2023

inloggad som

Över 100 miljoner till investerarkollektiv

Det skånska investerarkollektivet Small Cap Partners har fått finansiering till sitt fjärde bolag, Small Cap Partners IV. Thomas Wiklund, partner på SCP och ägare till investmentsbolaget Dendera Holdings, säger till Rapidus att SCP IV kapitaliseras med över 100 miljoner kronor.

– Målet var mellan 100 och 150 miljoner och nu är vi en bra bit norr om 100 miljoner. Det vanliga gänget investerare är med till stora delar, men det finns en hel del nya också. Vi ser att det blir ringar på vattnet så nu är det inte bara intressenter från Malmö utan vi har lockat investeringar från Stockholm också, säger Thomas Wiklund.

SCP består förutom honom själv av Beijer Refs vd Per Bertland, investeraren Jesper Jelmteg, Blinkfyrars tidigare vd Jonas Forsvall och entreprenören Mikael Jonson. SCPs bolag har som affärsidé att investera i små och medelstora skånska bolag där ett generationskifte är på väg.

De två sista affärerna i SCP III blev dock inte skånska. I stället var det golv- och plattsättningsföretagen BBM i Karlstad och Ottossons Golv i Mariestad som köptes. Tillsammans har företagen en omsättning på 260 miljoner och 175 anställda.

–Kärnan är fortfarande i Skåne. Detta är tilläggsförvärv som passar bra med verksamheten i golvläggarbranschen som vi redan har här nere och som nu kompletteras med ett område i mitten av Sverige, säger Thomas Wiklund.

SCP-gruppen består därmed av ett investmentbolag som börjat sälja sina innehav, ett som just har gjort sitt sista köp och ett som precis startar verksamheten. Det är den balansen som eftersträvas, enligt Thomas Wiklund, som också säger att det ska bli ett femte bolag.

– Absolut! Om ett eller två år startar vi en femma när vi gjort sista exiten i tvåan. Nu skapas ett löpande kassaflöde för investerare som återkommer i stället för att göra en enskild investering. Det är den djupare tanken bakom bolagen, säger han.

Niclas Lindstrand

Det skånska investerarkollektivet Small Cap Partners har fått finansiering till sitt fjärde bolag, Small Cap Partners IV. Thomas Wiklund, partner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad