torsdag 21 november 2024

inloggad som

Crunchfish tar fram digitala offlinebetalningar

|  
|  

IT-företaget Crunchfish har utvecklat en patentsökt lösning för digitala offlinebetalningar och är på god väg att lansera i Indien. Men även Sverige kan bli en marknad, här görs mindre än vart tionde köp med kontanter och vår välfungerande IT-struktur driver på marginaliseringen av fysisk valuta.

– Det gör den svenska betalmarknaden känslig för störningar och driftstopp. På samma gång finns länder med betydligt sämre IT-infrastruktur där många digitala transaktioner misslyckas. Vi har goda förhoppningar om att patent beviljas för vår offlinelösning. Det ger oss en fantastisk position på marknaden eftersom vi kompletterar alla världens betaltjänster med något nytt som behövs, säger Joachim Samuelsson, vd på Crunchfish.

Han hoppas på att Indien blir deras första stora marknad för den nya lösningen. Indien är ett land med skral IT-infrastruktur där nätuppkopplingen ofta strular, enligt Joachim Samuelsson. När många i corona-tider inte vill använda kontanter slår mobila betalningar rekord. Transaktionerna misslyckas dock ofta på grund av dåligt internet eller överbelastade bankservrar.

– Det skapar ett stort behov av att betala offline. Riksbanken i Indien uppmanar nu marknaden att implementera offlinebetalningar och Crunchfish har lösningen. Många betalexperter i Indien tycker att den är briljant.

Även Sverige skulle ha stor behållning av offlinebetalningar, enligt Samuelsson. Kontanter är det enda betalmedlet som fungerar utan uppkoppling, men används alltmer sällan eftersom vår IT-infrastruktur gör digitala betalningar svårslagna.

– Hela samhället kan lamslås när något krånglar en längre tid, alla har vi varit med om dåligt nät på stora evenemang eller på tåget. Sedan händer det ju ibland att Swish, Bank-ID eller någon kort- eller bankserver ligger nere. En digital möjlighet att betala offline behövs eftersom ett kontantfritt samhälle gör oss väldigt sårbara. Vi vill revolutionera digitala betalningar genom att göra dem robusta och friktionsfria, säger Joachim Samuelsson.

Julia Eriksson

IT-företaget Crunchfish har utvecklat en patentsökt lösning för digitala offlinebetalningar och är på god väg att lansera i Indien. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.