tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Crunchfish tar fram digitala offlinebetalningar

|  
|  

IT-företaget Crunchfish har utvecklat en patentsökt lösning för digitala offlinebetalningar och är på god väg att lansera i Indien. Men även Sverige kan bli en marknad, här görs mindre än vart tionde köp med kontanter och vår välfungerande IT-struktur driver på marginaliseringen av fysisk valuta.

– Det gör den svenska betalmarknaden känslig för störningar och driftstopp. På samma gång finns länder med betydligt sämre IT-infrastruktur där många digitala transaktioner misslyckas. Vi har goda förhoppningar om att patent beviljas för vår offlinelösning. Det ger oss en fantastisk position på marknaden eftersom vi kompletterar alla världens betaltjänster med något nytt som behövs, säger Joachim Samuelsson, vd på Crunchfish.

Han hoppas på att Indien blir deras första stora marknad för den nya lösningen. Indien är ett land med skral IT-infrastruktur där nätuppkopplingen ofta strular, enligt Joachim Samuelsson. När många i corona-tider inte vill använda kontanter slår mobila betalningar rekord. Transaktionerna misslyckas dock ofta på grund av dåligt internet eller överbelastade bankservrar.

– Det skapar ett stort behov av att betala offline. Riksbanken i Indien uppmanar nu marknaden att implementera offlinebetalningar och Crunchfish har lösningen. Många betalexperter i Indien tycker att den är briljant.

Även Sverige skulle ha stor behållning av offlinebetalningar, enligt Samuelsson. Kontanter är det enda betalmedlet som fungerar utan uppkoppling, men används alltmer sällan eftersom vår IT-infrastruktur gör digitala betalningar svårslagna.

– Hela samhället kan lamslås när något krånglar en längre tid, alla har vi varit med om dåligt nät på stora evenemang eller på tåget. Sedan händer det ju ibland att Swish, Bank-ID eller någon kort- eller bankserver ligger nere. En digital möjlighet att betala offline behövs eftersom ett kontantfritt samhälle gör oss väldigt sårbara. Vi vill revolutionera digitala betalningar genom att göra dem robusta och friktionsfria, säger Joachim Samuelsson.

Julia Eriksson

IT-företaget Crunchfish har utvecklat en patentsökt lösning för digitala offlinebetalningar och är på god väg att lansera i Indien. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.