måndag 15 april 2024

inloggad som

Extra: NanoEcho tar in 34 miljoner

|  
|  

I fredags fick NanoEcho in de sista delarna för att bygga sin första prototyp för en ny typ av ultraljudsundersökningar. Lundabolaget håller på att avsluta en nyemission på 34 miljoner kronor som ska täcka utgifterna när systemet görs redo för CE-märkning samt inför en framtida kommersialisering.

Bolaget utvecklar en medicinteknisk produkt för diagnosticering av olika cancertyper som kallas magnetomotoriskt ultraljud. De använder nanopartiklar som kontrastmedel för att ge precisa avbildningar av sjuk vävnad och var exakt den befinner sig.

– Det är ett historiskt ögonblick i NanoEcho. Vi samarbetar med olika utvecklingsbolag som tar fram de olika delarna och de har börjat leverera. Vi sitter med systemintegrationen och nu är hela systemet med alla hårdvarudelar på plats för första gången, säger Linda Persson, vd på NanoEcho.

Till en början riktar de in sig på rektalcancer men Linda Persson menar att tekniken – och patentansökan som nyligen skickats in – även går att tillämpa på andra cancertyper, till exempel i bukspottskörteln.

– Nu påbörjas ett jättearbete med att få all teknik att fungera tillsammans.  Vi har redan alla godkännanden klara för att sätta igång studien och är snart redo att börja med patientrekryteringen, säger Linda Persson.

Med den aktuella nyemissionen får NanoEcho runt 100 nya delägare och planen är att börsnotera bolaget under första halvåret 2021. Nuvarande huvudägare är investeringsbolaget Cardeon Futuring Finance, som i sin tur också planerar att gå till börsen.

– Vi har vänt oss till vår aktiebok och strategiskt utvalda aktörer från Cardeons nätverk. Nu väntar vi på att en extra aktieutdelning ska bli klar och vill inte gå ut med summan på nyemissionen innan vi själva kontaktat våra aktieägare, säger Linda Persson.

Emiliano Strauss

I fredags fick NanoEcho in de sista delarna för att bygga sin första prototyp för en ny typ av ultraljudsundersökningar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.