fredag 22 november 2024

inloggad som

Corona ger genombrott för obemannade butiker

|  
|  

När året började hade Honest Box i Viken utanför Helsingborg inte en enda kund till sitt koncept för automatiska butiker utan personal. Efter ett halvår med coronakrisen har företaget 70 kunder i Sverige och har fått sin första utländska kund.

– Jag startade min första obemannade butik, Näraffär, i Viken 2015, jag tror att det var den första i världen. Åtminstone var den två år före Amazon Go, säger Honest Box vd och grundare Robert Ilijason till Rapidus.

Butiken kan vara allt från en varuautomat på en arbetsplats till en nätbutik som har allt utom personal. Dörren öppnas genom att scanna en QR-kod och identifiera sig med Bank-ID. Betalningen sker med Swish eller kort.

– Att starta en fysisk butik ska bli lika enkelt som att starta en webbhandel. Vi är nästan där, lösningen med låset är den stora frågan. Nu drar vi sladdar, men en liten restaurang eller annan mindre kund är bättre på att sköta butiker än att montera lås, säger Robert Ilijason.

Hittills har han och den andra delägaren, Raymond Arvidsson, finansierat hela företaget själva. Med ögonen på en internationell marknad kan det däremot snart bli dags att ta in finansiärer. I dagarna har den första utländska kunden kommit, en finsk padelklubb som använder Honest Box för att sälja bollar och hyra ut racket.

– De testar i en av sina fem anläggningar först. Nästa år hoppas vi kunna erbjuda vår teknik i 49 olika länder, det är vad vår leverantör för kortinlösen har i dag. I vår nuvarande form kan det bli för mycket, så då måste vi ta in pengar eller starta partnerskap, säger Robert Ilijason.

Niclas Lindstrand

När året började hade Honest Box i Viken utanför Helsingborg inte en enda kund till sitt koncept för automatiska butiker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.