torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Corona ger genombrott för obemannade butiker

|  
|  

När året började hade Honest Box i Viken utanför Helsingborg inte en enda kund till sitt koncept för automatiska butiker utan personal. Efter ett halvår med coronakrisen har företaget 70 kunder i Sverige och har fått sin första utländska kund.

– Jag startade min första obemannade butik, Näraffär, i Viken 2015, jag tror att det var den första i världen. Åtminstone var den två år före Amazon Go, säger Honest Box vd och grundare Robert Ilijason till Rapidus.

Butiken kan vara allt från en varuautomat på en arbetsplats till en nätbutik som har allt utom personal. Dörren öppnas genom att scanna en QR-kod och identifiera sig med Bank-ID. Betalningen sker med Swish eller kort.

– Att starta en fysisk butik ska bli lika enkelt som att starta en webbhandel. Vi är nästan där, lösningen med låset är den stora frågan. Nu drar vi sladdar, men en liten restaurang eller annan mindre kund är bättre på att sköta butiker än att montera lås, säger Robert Ilijason.

Hittills har han och den andra delägaren, Raymond Arvidsson, finansierat hela företaget själva. Med ögonen på en internationell marknad kan det däremot snart bli dags att ta in finansiärer. I dagarna har den första utländska kunden kommit, en finsk padelklubb som använder Honest Box för att sälja bollar och hyra ut racket.

– De testar i en av sina fem anläggningar först. Nästa år hoppas vi kunna erbjuda vår teknik i 49 olika länder, det är vad vår leverantör för kortinlösen har i dag. I vår nuvarande form kan det bli för mycket, så då måste vi ta in pengar eller starta partnerskap, säger Robert Ilijason.

Niclas Lindstrand

När året började hade Honest Box i Viken utanför Helsingborg inte en enda kund till sitt koncept för automatiska butiker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.