torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: MeToo-vågen sveper över Danmark

|  ,

Kort sagt: Danmark är drabbat av ett politiskt jordskred sedan Köpenhamns borgmästare Frank Jensen avgick på grund av anklagelser om sexuella trakasserier. Danmark har tidigare halkat efter Sverige på området och nu är det inte bara politiken som har skakats om. Fallen av sexuella trakasserier som nu uppmärksammas ökar också kraven på näringslivets toppchefer.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Danmark hamnade i chock efter att Köpenhamns borgmästare, socialdemokraten och vice partiordförande Frank Jensen i måndags klockan tolv tog konsekvensen av sexanklagelserna och avgick. Förra veckan var det ett av regeringens stödpartier, Radikale Venstre, som #metoo-tsunamin drabbade: partiledaren Morten Østergaard var tvungen att avgå.

Konsekvenserna av de två fallen som (enligt statsminister Mette Fredriksen) endast är toppen av isberget sträcker sig långt in i det danska näringslivet och den danska självbilden. Vi har smålett lite åt svenskarna, som enligt den danska uppfattningen varit hysteriska. Inte minst efter 2017 när Anders Borg, en gång kallad Europas bästa finansminister, ödelade karriären på grund av en sexistisk skandal. Anders Borg blev av med toppositioner i Kinnevik och storbanken Citi efter en blöt fest med affärsfolk, där han enligt medier tog fram sin lem och kallade kvinnor för horor.

Nu kan inte heller någon i Danmark undgå att ta sexismen på allvar. Det får konsekvenser för näringslivets toppchefer både i Sverige, Danmark och i utländska dotterbolag. Historien om Frank Jensen har på samma sätt som Anders Borg gått jorden runt.

Ingen vill framöver tillsätta en vd eller andra på samma nivå utan att de först granskas om eventuella sexistiska historier. Man vill också se skärpta krav för näringslivets toppchefer att bekämpa sexuella kränkningar och trakasserier. När en partiledare kan bli av med jobbet så kan en toppchef inom näringslivet också bli det.

Redan innan de politiska skandalerna syntes samma trend, med Søren Skou från A.P. Møller-Mærsk i spetsen. Danmarks största internationella bolag skickade brev till alla anställda om nolltolerans för kränkande behandlingar, oavsett nivå i verksamheten. Nyhetsmediet Finans har skrivit att 13 av Danmarks 24 största börsnoterade verksamheter har haft fall av sexuella trakasserier de senaste fem åren.

I energibolaget Ørsted ledde tre fall till uppsägningar. Inga toppchefer kan längre tro på att de är onåbara. Några menar att Frank Jensens och Morten Østergaards katastrofala försök att tysta ner historierna kostade dem posterna. Det här är också utmärkta skäl till att sparka toppchefer i näringslivet.

Kulturen har förändrats – närmast över en natt. Och lagen? Ja, där har vi ett problem. För politiker finns det ingen rättssäkerhet när folkdomstolen gör politiskt arbete omöjligt. Partierna drar sig inte för att sparka en ledare – bevis eller ej. I näringslivet är det lite annorlunda. Styrelse, arbetstagarförening, ledningskollegor, fackföreningar med mera måste framöver (på ett ännu inte fastställt sätt) säkra en nykter bedömning.

Anonyma vittnen till en kränkning kan knappast stå ensamma. Ingen ska avskedas på grund av lösa rykten – inte minst i medierna. Hur både medarbetare och vd:ar eller andra ledare kan säkras arbetsrättsligt, samtidigt som att det ska markeras hårt mot fall av sexuella trakasserier, är en svår balansgång. I Frank Jensen-fallet har en rad anonyma kvinnor anklagat honom, medan andra trätt fram. Anonyma vittnen ger ingen chans att bemöta anklagelserna.

Kanske är lösningen för anonyma vittnen ett slags säkert rum, för anonymitet kan vara nödvändig när det handlar om sexuella kränkningar. #MeToo har gjort mycket bra, men det får inte gå så långt att vi hamnar i absurda domstolar där anklagade döms utan en tillstymmelse till bevis. I Köpenhamn är det nu flera bud på en efterträdare, inklusive den tillsatte borgmästaren Lars Weiss. Oavsett vem det blir kommer den politiska och näringslivspolitiska kulturen att vara ändrad för alltid.

Kort sagt: Danmark är drabbat av ett politiskt jordskred sedan Köpenhamns borgmästare Frank Jensen avgick på grund av anklagelser om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.