torsdag 21 november 2024

inloggad som

Analys: MeToo-vågen sveper över Danmark

|  ,

Kort sagt: Danmark är drabbat av ett politiskt jordskred sedan Köpenhamns borgmästare Frank Jensen avgick på grund av anklagelser om sexuella trakasserier. Danmark har tidigare halkat efter Sverige på området och nu är det inte bara politiken som har skakats om. Fallen av sexuella trakasserier som nu uppmärksammas ökar också kraven på näringslivets toppchefer.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Danmark hamnade i chock efter att Köpenhamns borgmästare, socialdemokraten och vice partiordförande Frank Jensen i måndags klockan tolv tog konsekvensen av sexanklagelserna och avgick. Förra veckan var det ett av regeringens stödpartier, Radikale Venstre, som #metoo-tsunamin drabbade: partiledaren Morten Østergaard var tvungen att avgå.

Konsekvenserna av de två fallen som (enligt statsminister Mette Fredriksen) endast är toppen av isberget sträcker sig långt in i det danska näringslivet och den danska självbilden. Vi har smålett lite åt svenskarna, som enligt den danska uppfattningen varit hysteriska. Inte minst efter 2017 när Anders Borg, en gång kallad Europas bästa finansminister, ödelade karriären på grund av en sexistisk skandal. Anders Borg blev av med toppositioner i Kinnevik och storbanken Citi efter en blöt fest med affärsfolk, där han enligt medier tog fram sin lem och kallade kvinnor för horor.

Nu kan inte heller någon i Danmark undgå att ta sexismen på allvar. Det får konsekvenser för näringslivets toppchefer både i Sverige, Danmark och i utländska dotterbolag. Historien om Frank Jensen har på samma sätt som Anders Borg gått jorden runt.

Ingen vill framöver tillsätta en vd eller andra på samma nivå utan att de först granskas om eventuella sexistiska historier. Man vill också se skärpta krav för näringslivets toppchefer att bekämpa sexuella kränkningar och trakasserier. När en partiledare kan bli av med jobbet så kan en toppchef inom näringslivet också bli det.

Redan innan de politiska skandalerna syntes samma trend, med Søren Skou från A.P. Møller-Mærsk i spetsen. Danmarks största internationella bolag skickade brev till alla anställda om nolltolerans för kränkande behandlingar, oavsett nivå i verksamheten. Nyhetsmediet Finans har skrivit att 13 av Danmarks 24 största börsnoterade verksamheter har haft fall av sexuella trakasserier de senaste fem åren.

I energibolaget Ørsted ledde tre fall till uppsägningar. Inga toppchefer kan längre tro på att de är onåbara. Några menar att Frank Jensens och Morten Østergaards katastrofala försök att tysta ner historierna kostade dem posterna. Det här är också utmärkta skäl till att sparka toppchefer i näringslivet.

Kulturen har förändrats – närmast över en natt. Och lagen? Ja, där har vi ett problem. För politiker finns det ingen rättssäkerhet när folkdomstolen gör politiskt arbete omöjligt. Partierna drar sig inte för att sparka en ledare – bevis eller ej. I näringslivet är det lite annorlunda. Styrelse, arbetstagarförening, ledningskollegor, fackföreningar med mera måste framöver (på ett ännu inte fastställt sätt) säkra en nykter bedömning.

Anonyma vittnen till en kränkning kan knappast stå ensamma. Ingen ska avskedas på grund av lösa rykten – inte minst i medierna. Hur både medarbetare och vd:ar eller andra ledare kan säkras arbetsrättsligt, samtidigt som att det ska markeras hårt mot fall av sexuella trakasserier, är en svår balansgång. I Frank Jensen-fallet har en rad anonyma kvinnor anklagat honom, medan andra trätt fram. Anonyma vittnen ger ingen chans att bemöta anklagelserna.

Kanske är lösningen för anonyma vittnen ett slags säkert rum, för anonymitet kan vara nödvändig när det handlar om sexuella kränkningar. #MeToo har gjort mycket bra, men det får inte gå så långt att vi hamnar i absurda domstolar där anklagade döms utan en tillstymmelse till bevis. I Köpenhamn är det nu flera bud på en efterträdare, inklusive den tillsatte borgmästaren Lars Weiss. Oavsett vem det blir kommer den politiska och näringslivspolitiska kulturen att vara ändrad för alltid.

Kort sagt: Danmark är drabbat av ett politiskt jordskred sedan Köpenhamns borgmästare Frank Jensen avgick på grund av anklagelser om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.