fredag 22 november 2024

inloggad som

Epiluvac landar polsk order på 25 miljoner kronor

|  
|  

Lundabolaget Epiluvac, som utvecklar system för tillverkning av moderna halvledarmaterial, har fått en genombrottsorder på reaktorer till det polska forskningsinstitutet ITME. Ordervärdet är på runt 25 miljoner kronor – vilket är dubbelt så mycket som Epiluvac omsatte 2019. Men svenska exportregler kan hejda bolagets internationella expansion.

– Processen med en offentlig upphandling påbörjades redan förra året. Vi har haft fullt upp med alla handlingar och att översätta dem till polska. Detta är rena kickstarten och en bra plattform för vår vidare expansion, säger Epiluvacs styrelseordförande Rolf Elmér till Rapidus.

Epiluvac tillverkar reaktorer som i sin tur används i framställning av halvledarmaterial som kiselkarbid och galliumnitrid till elektriska kretsar med fokus på kraftelektronik för exempelvis elbilar eller strömomvandlare till solceller. Dessa nya material är snabbare, tål högre strömstyrkor och drar mindre energi.

Rolf Elmér blev ordförande i maj i år med uppdraget att skala upp bolagets verksamhet, särskilt internationellt. Men svenska exportregler kan bli ett hinder i konkurrensen.

– Tekniken kan användas både civilt och militärt, så när vi har kontakter internationellt måste vi få godkännande från Institutet för Strategiska Produkter, som ska kontrollera att det är civil användning det handlar om. Nu när vi diskuterar med en kund utanför EU visar sig handläggningstiden vara väldigt lång. Längre än för konkurrenter i Tyskland och Italien, vilket påverkar konkurrenskraften för ett litet svenskt exportbolag, säger Rolf Elmér.

I våras tog Epiluvac in tre miljoner kronor för att finansiera expansionen inför en större investeringsrunda. Den nya storordern hjälper till med finansieringen, men Rolf Elmér ser ändå att det behövs mer kapital inom kort.

– Det är god marginal på de här produkterna, men vi behöver mer kapital för att kunna bygga upp reaktorerna och testa dem i Sverige – det krävs både större lokaler och fler anställda. Den här ordern klarar vi med konsulter, men under nästa år vill vi anställa fem personer till, vi är bara fem som det är i dag. När Tesla började använda kiselkarbid så fick många andra också upp ögonen för moderna halvledare, säger han.

Niclas Lindstrand

Lundabolaget Epiluvac, som utvecklar system för tillverkning av moderna halvledarmaterial, har fått en genombrottsorder på reaktorer till det polska forskningsinstitutet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.