EpinovaTech utvecklar en snabbladdare för elbilar med energibesparingar och med en teknik som kan skalas upp för massproduktion. Nästa år ska laddaren vara ute på marknaden.
– Vad vi vill göra är samma sak som LED-lampor har lyckats med. Där har energianvändningen reducerats med 80 procent, detsamma vill vi göra med elbilsladdare, säger Martin Olsson, vd på EpinovaTech.
Han är doktor i teoretisk kemi och har bland annat arbetat med nanoteknik i flera skånska uppstartsbolag. Nu driver han, tillsammans med Sentian AI:s Martin Rugfelt och Volito-veteranen Sven Holmgren, bolaget EpinovaTech som är baserat på hans forskning.
I alla laddare sker värmeförluster då en del av energin försvinner ut som värme. För elbilsladdare ligger det på cirka fem procent, enligt Martin Olsson. EpinovaTechs laddare är baserad på galliumnitrid, ett material som används i bland annat LED-lampor och datachip. Galliumnitrid leder ström snabbt vilket leder till minskade energiförluster.
– Vi har kommit på ett sätt att massproducera det här mirakelämnet. Vi har lyckats göra en produktion som går att göra skalbar. Det har varit problemet som tidigare hindrat kommersialisering.
Bolaget sysselsätter ett tiotal personer och producerar i nuläget skivor av galliumnitrid som ska levereras till kunder nästa år.
– Enligt plan ska vi också ha en prototyp av snabbladdaren klar om några månader och börja producera den under nästa år, säger Martin Olsson, som också uppger att de för diskussioner med olika elbilstillverkare.
Mette Carlbom