onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Skånska profiler bygger miljövänlig elbilsladdare

EpinovaTech utvecklar en snabbladdare för elbilar med energibesparingar och med en teknik som kan skalas upp för massproduktion. Nästa år ska laddaren vara ute på marknaden.

– Vad vi vill göra är samma sak som LED-lampor har lyckats med. Där har energianvändningen reducerats med 80 procent, detsamma vill vi göra med elbilsladdare, säger Martin Olsson, vd på EpinovaTech.

Han är doktor i teoretisk kemi och har bland annat arbetat med nanoteknik i flera skånska uppstartsbolag. Nu driver han, tillsammans med Sentian AI:s Martin Rugfelt och Volito-veteranen Sven Holmgren, bolaget EpinovaTech som är baserat på hans forskning.

I alla laddare sker värmeförluster då en del av energin försvinner ut som värme. För elbilsladdare ligger det på cirka fem procent, enligt Martin Olsson. EpinovaTechs laddare är baserad på galliumnitrid, ett material som används i bland annat LED-lampor och datachip. Galliumnitrid leder ström snabbt vilket leder till minskade energiförluster.

– Vi har kommit på ett sätt att massproducera det här mirakelämnet. Vi har lyckats göra en produktion som går att göra skalbar. Det har varit problemet som tidigare hindrat kommersialisering.

Bolaget sysselsätter ett tiotal personer och producerar i nuläget skivor av galliumnitrid som ska levereras till kunder nästa år.

– Enligt plan ska vi också ha en prototyp av snabbladdaren klar om några månader och börja producera den under nästa år, säger Martin Olsson, som också uppger att de för diskussioner med olika elbilstillverkare.

Mette Carlbom

EpinovaTech utvecklar en snabbladdare för elbilar med energibesparingar och med en teknik som kan skalas upp för massproduktion. Nästa år […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.