torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Skånsk forskarkvartett startar bolag

|  
|  

LU Holding har gått in som delägare i forskningsavknoppningen Stairway Medical, som utvecklar ett medicinsktekniskt hjälpmedel för att förebygga stopp i patienters luftvägar i samband med lättare sövningar.

Kliniska studier planeras under nästa år enligt bolagets vd och medgrundare Jonas Åkeson, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor i anestesiologi och intensivvård vid Lunds universitet.

Över hela världen genomförs allt fler undersökningar och ingrepp under lättare sövning utanför sjukhusen. Den vårdpersonal som ofta ansvarar för sövningarna har inte samma vana som narkospersonal vid de akuta åtgärder som snabbt behövs när patienters luftvägar täpps till, enligt Jonas Åkeson.

– Det finns i dag inga medicinsktekniska hjälpmedel som kan användas vid den här typen av ingrepp för att förebygga plötsligt andningsstopp när patienter behöver sövas lite djupare och luftvägarna täpps till, säger han.

En prototyp som kan göra detta moment säkrare har utvecklats av fyra forskare vid Lund och Malmö universitet som grundat bolaget. De har även genomfört användarstudier som verifierat behovet. Innovationen är inte patentskyddad än, så Jonas Åkeson vill inte avslöja några detaljer.

Stairway Medical samarbetar med ett sydsvenskt företag för att vidareutveckla prototypen till en engångsprodukt, som ska vara enkel att använda och kunna masstillverkas. Finansieringen har hittills skett med medel från Sten K Johnsons stiftelse, LU Innovation och LU Holding.

Elisabet Ottosson

LU Holding har gått in som delägare i forskningsavknoppningen Stairway Medical, som utvecklar ett medicinsktekniskt hjälpmedel för att förebygga stopp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.