söndag 4 juni 2023

inloggad som

Nostrapidamus avslöjar höstens stora affärer

|  

Välkomna tillbaka från den konstigaste sommaren i mannaminne, nu väntar den konstigaste hösten i mannaminne. I morgon börjar vi komma ut som vanligt, i den mån något är som vanligt i nådens år 2020. Men i dag tittar Nostrapidamus i sin IoT-kristallkula och spår med sedvanlig träffsäkerhet vad som blir de största företagsnyheterna. Rapidus tar inget ansvar för om någon tar denne kufs förutsägelser på allvar.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus helgarderare

Det borde vara Covid-19 eller politiken som präglat näringslivssommaren, men eftersom båda bryr sig lika lite om företagen så har näringslivet skött sig självt. Med ett par spektakulära affärer som resultat.

Vi har hört det förut. Skåning har en bra idé, bygger ett företag runt idén, satsar tid, pengar, svett, sömnlösa nätter och missade avsnitt av Allsång på Skansen… och sen kommer en multis och köper hela rasket så det inte är lika skånskt längre. Senaste var det bildanalysföretaget Modcam i Malmö som köptes upp av Cisco. Dessförinnan var det Mapillary som blev en del av Facebook.

Gemensam nämnare är Jan Erik Solem, som dessutom hunnit med att sälja Polar Rose till Apple. Det är lika bra att någon jänkarjätte som numera har mycket mer pengar än kreativitet köper hela den gamle mattedoktorn själv. Det är säkert lagligt i någon amerikansk delstat. (Troligen Alabama.)

Att rapportera om dessa uppköp är kul, men det är ännu roligare att förutse uppköpen innan de händer. Därför dammade Nostrapidamus av sin kristallkula som en gång gav honom åtta rätt på Stryktipset. Sen lyssnade han av hur snacket går i de riktigt initierade kretsarna. Ingen nämnd och ingen glömd.

De skånska teknikföretagen som är högvilt för amerikaner (och kineser förstås) har ofta en sak gemensamt: Någonstans i bakgrunden finns Sony Ericsson. Det var inte de lataste, minst kreativa och livrem-och-hängslen-bärande som lämnade storföretaget och startade eget.

Dessutom har de en produkt eller tjänst som passar bra med ett mycket, mycket större företags utbud – och är värderade så att det är smartare att köpa dem än att utveckla en konkurrent som är precis så nära som patenten tillåter.

Qgroup är en sådan. Trots nästan 500 anställda har konsultkoncernen en låg profil (utom på lunchstället Johan P i Malmö där de fått stammisplakett på bordet) med 27 dotterbolag som supernischat sig.

GetAccept på Södergatan är ett annat. Det finns många företag som ska få oss att signera digitalt eftersom våra namnteckningar är oläsliga (min påminner om samlingen sydsvenska insekter på vindrutan). GetAccept är bara ett, men med en acceleration som skulle imponera på Usain Bolt. Så när det är dags att konsolidera den underbranschen lär det klia i plånböckerna.

Det lundabaserade resesäkerhetsföretaget som gått från trygga, lågvärderade GWS till rockstjärnestatus och kursraket som Safeture lär ha väckt lystna blickar när företaget blixtanpassade sig till att världen var upp och ned. Visst var det nyligen som Greg Dingizian tog över majoriteten, men han är inte känd för att ha något emot ett rejält klipp.

Och Storytel får vi inte glömma. Kan Spotify så kan de och folk är minst lika lata i karantän så ljudböckerna är här för att stanna.

Inom life science är logiken marginellt annorlunda. Multisarna som samlas under det hotfulla begreppet Big Pharma hittar gärna komplement, men har ingen brådska. Fas 1… gäsp. Fas 2… Jaså, ser man på? Fas 3… dags att köpa, nu behöver det lilla smarta företaget massor av pengar medan det stora slipper tänka på egen hand.

Precis där ligger Ascelia Pharma. Fas 3 börjar för kontrastmedlet Mangoral för patienter med nedsatt leverfunktion. Börsintroduktionen gick bra så värdet är högt och produkten är välpatenterad. Det svårflörtade amerikanska FDA har dessutom accepterat en lite kortare process än den vanliga, bara det borde vara värt en rejäl hög dollar.

SynAct Pharma i Lund har inte kommit lika långt. I sommar tog det in drygt 32 miljoner för fas 2. Men inflammatoriska sjukdomar, som de siktar in sig på, är en otroligt stor marknad vilket kan öka riskbenägenheten. Japp, det kan fortfarande gå för dem som för AIK i årets allsvenska. (Lika bra jag säger det själv innan Jan W gör det. Igen.) Att hinna först är dock en faktor även för mångmiljardkoncerner, ser fas 2 bra ut så kommer friarna att stå på kö.

Danska Saniona, som utvecklar läkemedel mot två ovanliga ätstörningar, nöjde sig med att ta in 22 miljoner under sommaren. Samtidigt sticker inte företaget under stol med att det behövs stora investeringar för att bli ett världsledande företag. Det finns ju genvägar till att bli ett sådant, som att låta sig bli slukat av ett som redan är just världsledande – på annat.

Det finns förstås fler. Några av framtidens största och bästa affärsidéer är osynliga även för Nostrapidamus förmågor. Men han är säker på att det blir en spännande höst i det öresundska näringslivet.

Välkomna tillbaka från den konstigaste sommaren i mannaminne, nu väntar den konstigaste hösten i mannaminne. I morgon börjar vi komma […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl