Malmöbolaget Cochlearity tar in fem miljoner kronor för att ta fram den första prototypen av sitt tinnitushjälpmedel. Det är den första av tre planerade nyemissioner på totalt 20 miljoner kronor på ett år. Sedan är målet börsnotering.
– Vi har som strategi att fylla på med externt kapital, så vi blir så många delägare som krävs. Så många lider av tinnitus globalt att vårt syfte inte bara är att ta fram en produkt utan också vara till nytta för människor, säger styrelseordföranden Peter Arndt.
Mellan 10 och 15 procent av befolkningen i världen har tinnitus, varav mellan två och tre procent har svåra besvär. Peter Arndt lider själv av tinnitus.
– Jag har en lindrig variant, men i en viss fas var den rätt allvarlig. Jag provade TRT-metoden, som består av ljud med vitt brus med alla frekvenser. Den lindrade, men måste användas mellan sex och åtta timmar om dagen i flera månader, säger Peter Arndt.
I stället bygger Cochlearitys behandlingsmetod på att skicka ljudet in i skallbasen som fungerar som högtalare. Metoden är etablerad, men företaget har tagit fram en enhet som kan sättas på huvudet så det går att sova med den. Hela paketet består av enheten, engångsplåster för att fästa den och en laddningsplatta. I mitten av juli skickade företaget in en patentansökan för utrustningen.
– Sover man med öronsnäckor en längre tid, som jag gjorde, så får man väldigt ont i öronen. Det vi gjort är att använda etablerad teknik som vi förpackar på ett sätt som kan göra livet lättare för alla tinnituspatienter, säger Peter Arndt.
Före nyemissionen äger han bolaget tillsammans med Alo Jehanfard, Arash Golshenas och vd Fredrik Westman. De tre förstnämnda äger även produktutvecklingsbolaget OIM med 25 anställda i Malmö.
Niclas Lindstrand