fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tinnitushjälpmedel siktar på börsen

|  
|  

Malmöbolaget Cochlearity tar in fem miljoner kronor för att ta fram den första prototypen av sitt tinnitushjälpmedel. Det är den första av tre planerade nyemissioner på totalt 20 miljoner kronor på ett år. Sedan är målet börsnotering.

– Vi har som strategi att fylla på med externt kapital, så vi blir så många delägare som krävs. Så många lider av tinnitus globalt att vårt syfte inte bara är att ta fram en produkt utan också vara till nytta för människor, säger styrelseordföranden Peter Arndt.

Mellan 10 och 15 procent av befolkningen i världen har tinnitus, varav mellan två och tre procent har svåra besvär. Peter Arndt lider själv av tinnitus.

– Jag har en lindrig variant, men i en viss fas var den rätt allvarlig. Jag provade TRT-metoden, som består av ljud med vitt brus med alla frekvenser. Den lindrade, men måste användas mellan sex och åtta timmar om dagen i flera månader, säger Peter Arndt.

I stället bygger Cochlearitys behandlingsmetod på att skicka ljudet in i skallbasen som fungerar som högtalare. Metoden är etablerad, men företaget har tagit fram en enhet som kan sättas på huvudet så det går att sova med den. Hela paketet består av enheten, engångsplåster för att fästa den och en laddningsplatta. I mitten av juli skickade företaget in en patentansökan för utrustningen.

– Sover man med öronsnäckor en längre tid, som jag gjorde, så får man väldigt ont i öronen. Det vi gjort är att använda etablerad teknik som vi förpackar på ett sätt som kan göra livet lättare för alla tinnituspatienter, säger Peter Arndt.

Före nyemissionen äger han bolaget tillsammans med Alo Jehanfard, Arash Golshenas och vd Fredrik Westman. De tre förstnämnda äger även produktutvecklingsbolaget OIM med 25 anställda i Malmö.

Niclas Lindstrand

Malmöbolaget Cochlearity tar in fem miljoner kronor för att ta fram den första prototypen av sitt tinnitushjälpmedel. Det är den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Efter konkursen: Duearitys tillgångar köpta

    I september gick medicinteknikbolaget Duearitys i konkurs. Nu har ett farmabolag i Göteborg köpt merparten av tillgångar och patent. De båda Duearity-grundarna går vidare till en helt annan bransch.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.