lördag 7 september 2024

inloggad som

Syrerobot i global expansion

|  
|  

Företaget 02Matic från Herlev utanför Köpenhamn har tillsammans med Hvidovre Hospital utvecklat en syrerobot till covid-19-patienter. Nu börjar uppfinningens exportäventyr med 24 länder i pipen, inklusive Sverige. 02Matic har nyss tecknat avtal med tyskägda Stockholmsbolaget AGA som ska representera danskarna i Sverige.

– Vi vet att fyra svenska sjukhus är intresserade, inklusive Karolinska universitetssjukhuset, säger Farzad Saber, ordförande och chef för affärsutveckling på 02Matic.

Företagets syrerobot förbättrar syretillförseln hos patienter samtidigt som de minskar risken för att sjukvårdspersonal smittas. Maskinen säkerställer att patienter får rätt mängd syre samtidigt som personalens fysiska kontakt med patienten begränsas.

I mars blev Hvidovre Hospital det första sjukhuset att ta roboten i bruk på patienter med luftvägsinfektioner till följd av coronavirus. Sedan dess har den skapat liv. Bara Region Hovedstaden har beställt 40 syrerobotar till regionens sjukhus, av en total leverans på 400.

– Vi räknar också med att före oktober vara ute i 35 länder, jämfört med 24 nu, säger Farzad Saber till Rapidus.

Syreroboten har bland annat finansierats av Danmarks statliga innovationsfond med 7,3 miljoner danska kronor. I februari vann också 02Matic, tillsammans med överläkare Ejvind Frausing Hansen från Hvidovre Hospital, fondens Grand Solutions Prize på 1,6 miljoner.

(Normalt doseras patienternas syre manuellt av sjuksköterskor upp till 50 gånger om dagen. Studier visar att det i mer än hälften av fallen inte är möjligt att förse patienten med rätt mängd syre. Syrerobotarna ska ta hand om detta. De kommer framöver produceras av ALPHA-elektronik i Næstved i Sydsjälland. Syreroboten kan också användas av KOL- och hjärtpatienter.

02Matic och överläkare Ejvind Frausing Hansen samarbetar dessutom med bolaget Medical Denmark för att utveckla en lillebror till syreroboten som kan fungera i patientens hem.

Keld Broksø

Företaget 02Matic från Herlev utanför Köpenhamn har tillsammans med Hvidovre Hospital utvecklat en syrerobot till covid-19-patienter. Nu börjar uppfinningens exportäventyr […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.