måndag 25 november 2024

inloggad som

Syrerobot i global expansion

|  
|  

Företaget 02Matic från Herlev utanför Köpenhamn har tillsammans med Hvidovre Hospital utvecklat en syrerobot till covid-19-patienter. Nu börjar uppfinningens exportäventyr med 24 länder i pipen, inklusive Sverige. 02Matic har nyss tecknat avtal med tyskägda Stockholmsbolaget AGA som ska representera danskarna i Sverige.

– Vi vet att fyra svenska sjukhus är intresserade, inklusive Karolinska universitetssjukhuset, säger Farzad Saber, ordförande och chef för affärsutveckling på 02Matic.

Företagets syrerobot förbättrar syretillförseln hos patienter samtidigt som de minskar risken för att sjukvårdspersonal smittas. Maskinen säkerställer att patienter får rätt mängd syre samtidigt som personalens fysiska kontakt med patienten begränsas.

I mars blev Hvidovre Hospital det första sjukhuset att ta roboten i bruk på patienter med luftvägsinfektioner till följd av coronavirus. Sedan dess har den skapat liv. Bara Region Hovedstaden har beställt 40 syrerobotar till regionens sjukhus, av en total leverans på 400.

– Vi räknar också med att före oktober vara ute i 35 länder, jämfört med 24 nu, säger Farzad Saber till Rapidus.

Syreroboten har bland annat finansierats av Danmarks statliga innovationsfond med 7,3 miljoner danska kronor. I februari vann också 02Matic, tillsammans med överläkare Ejvind Frausing Hansen från Hvidovre Hospital, fondens Grand Solutions Prize på 1,6 miljoner.

(Normalt doseras patienternas syre manuellt av sjuksköterskor upp till 50 gånger om dagen. Studier visar att det i mer än hälften av fallen inte är möjligt att förse patienten med rätt mängd syre. Syrerobotarna ska ta hand om detta. De kommer framöver produceras av ALPHA-elektronik i Næstved i Sydsjälland. Syreroboten kan också användas av KOL- och hjärtpatienter.

02Matic och överläkare Ejvind Frausing Hansen samarbetar dessutom med bolaget Medical Denmark för att utveckla en lillebror till syreroboten som kan fungera i patientens hem.

Keld Broksø

Företaget 02Matic från Herlev utanför Köpenhamn har tillsammans med Hvidovre Hospital utvecklat en syrerobot till covid-19-patienter. Nu börjar uppfinningens exportäventyr […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.