tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Öresundsbrons besvärliga tonår är äntligen över

Kort sagt: Grattis på 20-årsdagen efter öppningen av Öresundsbron den 1 junli, nu borde barndomen och de besvärliga tonåren vara över. Det är de inte. Vi är mitt i den största krisen för Öresundssamarbetet någonsin, men jo, framtiden som vuxen ser ljus ut. Här är sju skäl till det.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Tanken var makalös under planeringen och byggnationen av Öresundsbron. Efter Berlinmurens fall skulle Europa förenas och växa i en fri inre marknad. Fyrtornet för de nya gränsöverskridande europeiska regionerna skulle vara Öresundsregionen. Time Magazine hade till och med bron på omslaget. Politikerna och forskarna såg inget slut på vart visionen för de båda länderna kunde ta vägen.

Allt har som bekant inte gått jättebra. Men inte heller så dåligt som i den nuvarande största krisen någonsin. På grund av coronakrisen skrotade man även en annan jubilar. I dag fyller den nordiska passunionen från den 1 juli 1954 66 år. Men vad ser vi i dag? Gränskontroller!

Nordiska Gränshinderrådets ordförande, danske Bertel Haarder, ska rosas för att bland annat ha kämpat för gemensamma ID-system, ömsesidigt erkännande av utbildningar möjligheten att betala med mobilen i ett annat land och så vidare. Ändå kulminerar krisen nu i en kaotisk dansk politik för att öppna bron igen:

Tusentals danskar reser hycklande fritt, medan svenskarna hindras av invecklade smittspridningsregler för flera svenska regioner och osäkerhet om hur, hur mycket och var det ska testas.

Det är ett pinsamt danskt beteende mot de modiga politiker och entreprenörer som öppnade bron för 20 år sedan. Svenskar och danskar kan tillsammans inte heller gynnas av att ha låtit minst 14 stora Öresundsprojekt rinna ut i sanden. Allvarligast var det med Öresundsuniversitetet, Öresund Science Region och Öresund Network. De projekten kunde ha skapat folklig förankring genom att binda samman näringsliv, utbildningsstäder och offentliga myndigheter.

Det är också skamligt att tågen inte går bättre och att regionens politiker inte har prioriterat antingen en Helsingborg-Hensingör-förbindelse eller en Öresundsmetro. Kanske en naiv tanke om att man nog kan få allt. Men Rapidus utgångspunkt var kanske också lite naiv: ALLT skulle hända när bron öppnade, trodde vi. Denne skribent minns euforin i nyhetsflödet ett halvår innan bron öppnade. Ska vi vara besvikna nu? Den nya krisen kan sprida alarmism, som varken gagnar humöret eller initiativförmågan.

Vi kan i stället se på alla år som gått som de svåra barndoms- och tonåren, när regionen trots allt vuxit explosivt. Plösligt är regionen inte bara vuxen, utan måste uppföra sig så också.

Det senaste normala året 2019 körde till exempel 15.420 bilar dagligen över bron, som man i början skämtade om att de få bilisterna borde hälsa på varandra för att inte känna sig ensamma. Även med en minskning på 16 procent i år (räknat till och med mars) ligger vi fortfarande högt över hur det började.

På en danska sidan hade vi utan bron varken fått se växtvärken i stadsdelen Ørestad eller Köpenhamns Lufthavn. Flera tunnelbane- och tågförbindelser hade varit absurda utan storflygplatsen och direktlinjer till skånska städer. I Skåne har stadsdelen Hyllie och Citytunneln med stationer på Triangeln och Hyllie i Malmö växt fram – och en framgångsrik fusion av hamnarna till Copenhagen Malmö Port. Nya bostäder och kontor har skjutit upp tvärs över Öresund. Invånarna och näringslivet är vuxna. Rapidus har skrivit om tusentals företag som investerat, rekryterat och expanderat över sundet.

Ja, Öresundsbron och regionen är en tillgång så bara kommer att växa för näringslivet.

Vad är skälet till optimismen på festdage? Dels växtvärken. Dels att bron och regionen inte har orsakat krisen, utan ett sätt att ta sig ur den. Eftersom de skapar värde. Här är sju skäl till det:

1.Krisen har fått politiker OCH befolkning att disketera värdet i Öresundsregionen eftersom vi var på väg att förlora den. Det ger ny energi åt visionerna.

2.Näringslivsorganisationerna på båda sidor av sundet önskade sig precis före coronakrisen en version 2.0 av Öresundsregionen eftersom tiden var mogen för att komma vidare. Pressen kommer att öka nu.

3.Både den danska och den svenska marknaden bliver nu i högre grad inräknade i etableringsstrategier.

4.Adekvat data och möjligheten till rådgivning för företag har har aldrig varit större – bland annat genom informationscentrat Øresunddirekt och Medicon Valley Alliance.

5.Aldrig har aktiemarknaden varit så gränsöverskridande över Öresund som nu.

6.Det finns i dag 20.000 danskfödda i Skåne och 10.000 svenskfödda på Själland medan pendlarantalet är runt 20.000. Det nya är att de organiserar sig ­– och bliver hörda.

7.ESS i Lund med datacentrat i Köpenhamn lutar åt att bli det fyrtorn som vi har saknat.

Brons slut på tonåren är en god nyhet – nu ska regionen bli vuxen. Grattis på 20-årsdagen.

 

Kort sagt: Grattis på 20-årsdagen efter öppningen av Öresundsbron den 1 junli, nu borde barndomen och de besvärliga tonåren vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.