söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sömncoach skjuter upp utlandssatsning

Malmöbolaget Learning to Sleep senarelägger en större finansieringsrunda som ska gå till internationalisering. För att hålla igång verksamheten till årsskiftet tar bolaget i stället in ett par miljoner kronor i bryggfinansiering huvudsakligen från befintliga ägare tillsammans med lån från Almi.

– Vi var på väg att stänga en lite större runda i mars, men fick avbryta på grund av corona, säger bolagets vd Micael Gustafsson till Rapidus.

Learning to Sleep vill växa, med start i Storbritannien, och behöver för det ta in 15-30 miljoner kronor, enligt Micael Gustafsson. Före jul testade bolaget sin digitala sömncoach på brittiska patienter med samma goda resultat som på svenska – 94 procent ska ha fått varaktig förbättrad sömn.

Runt tio procent av befolkningen har sömnproblem som bolaget kan göra något åt, menar Micael Gustafsson, och deras största utmaning är att läkare ofta istället skriver ut sömnmedel.

Produkten består av en digital sömnbehandling enligt KBT-modell och en kommunikationsplattform mellan behandlare och patient. Skillnaden mot andra vårdappar är att patienten här får kontakt med en psykolog. I februari släpptes en app för bättre användargränssnitt.

Learning to Sleep tecknade nyligen avtal med en vårdcentral i Stockholm varigenom de får tillgång till alla patienter i Sverige, på samma sätt som exempelvis vårdappen Min Doktor. Bolaget har därmed börjat få en del omsättning i Sverige, för tillfället några hundra tusen per månad. Sedan två år har de avtal med Capio i Norge, som köper deras systemlösningar.

– Vi experimenterar med andra affärsmodeller när vi går in på en ny marknad. Svenska patienter hittar själva till oss och vi har egna timanställda psykologer som arbetar med patienterna. Men i Storbritannien kan det tänkas att vi i stället ska sälja licenser till en vårdgivare som har egna patienter. Utmaningen i andra länder är att rekrytera psykologer. Översättningen av informationen i appen går ganska snabbt, säger Micael Gustafsson.

Bolaget har kontor i Malmö och Stockholm och sysselsätter sju personer samt ett tiotal frilanspsykologer.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Learning to Sleep senarelägger en större finansieringsrunda som ska gå till internationalisering. För att hålla igång verksamheten till årsskiftet tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.