torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Sömncoach skjuter upp utlandssatsning

Malmöbolaget Learning to Sleep senarelägger en större finansieringsrunda som ska gå till internationalisering. För att hålla igång verksamheten till årsskiftet tar bolaget i stället in ett par miljoner kronor i bryggfinansiering huvudsakligen från befintliga ägare tillsammans med lån från Almi.

– Vi var på väg att stänga en lite större runda i mars, men fick avbryta på grund av corona, säger bolagets vd Micael Gustafsson till Rapidus.

Learning to Sleep vill växa, med start i Storbritannien, och behöver för det ta in 15-30 miljoner kronor, enligt Micael Gustafsson. Före jul testade bolaget sin digitala sömncoach på brittiska patienter med samma goda resultat som på svenska – 94 procent ska ha fått varaktig förbättrad sömn.

Runt tio procent av befolkningen har sömnproblem som bolaget kan göra något åt, menar Micael Gustafsson, och deras största utmaning är att läkare ofta istället skriver ut sömnmedel.

Produkten består av en digital sömnbehandling enligt KBT-modell och en kommunikationsplattform mellan behandlare och patient. Skillnaden mot andra vårdappar är att patienten här får kontakt med en psykolog. I februari släpptes en app för bättre användargränssnitt.

Learning to Sleep tecknade nyligen avtal med en vårdcentral i Stockholm varigenom de får tillgång till alla patienter i Sverige, på samma sätt som exempelvis vårdappen Min Doktor. Bolaget har därmed börjat få en del omsättning i Sverige, för tillfället några hundra tusen per månad. Sedan två år har de avtal med Capio i Norge, som köper deras systemlösningar.

– Vi experimenterar med andra affärsmodeller när vi går in på en ny marknad. Svenska patienter hittar själva till oss och vi har egna timanställda psykologer som arbetar med patienterna. Men i Storbritannien kan det tänkas att vi i stället ska sälja licenser till en vårdgivare som har egna patienter. Utmaningen i andra länder är att rekrytera psykologer. Översättningen av informationen i appen går ganska snabbt, säger Micael Gustafsson.

Bolaget har kontor i Malmö och Stockholm och sysselsätter sju personer samt ett tiotal frilanspsykologer.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Learning to Sleep senarelägger en större finansieringsrunda som ska gå till internationalisering. För att hålla igång verksamheten till årsskiftet tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.