fredag 19 juli 2024

inloggad som

ImmuneBiotech inleder klinisk studie med ME-patienter…

|  
|  

Efter flera års forskning testas nu ImmuneBiotech Medicals probiotiska kosttillskott GutMagnific på patienter med kroniskt trötthetssyndrom, ME. Produkten, som tagits fram för tarmsjukdomen IBS, har visat potential att kunna förbättra livskvalitén för patientgruppen.

Förra året rapporterade Rapidus om Horizon 2020-bidraget som bolaget fick för att testa GutMagnific som behandling för ME-patienter.

– Vi blev inbjudna av högt respekterade neurologer och jag har varit på deras forskningsmöten i både London och Stockholm för att hålla föredrag om vår forskning inom fältet “gut-brain axis” och sambandet mellan ME och förändringar i tarmens bakterieflora och barriärfunktion. ME-sjuka har en förändrad tarmflora och många lider av IBS, säger Shahram Lavasani, grundare och vd på ImmuneBiotech Medical.

Nu inleds kliniska studier i samarbete med ME-mottagningen vid Stora Sköndals neurologiska rehabiliteringsklinik. 90 patienter med kroniskt trötthetssyndrom ska få GutMagnific med placebokontroll.

– Det är sällan man gör så seriösa tester på probiotika, det är en vanlig kritik mot vår bransch som vi tar hänsyn till. Vi vet att GutMagnific inte blir ett optimalt botemedel mot ME, men vi tror att vi kan förbättra många patienters livskvalité avsevärt. Det har vi sett i anekdotiska observationer, säger Shahram Lavasani.

Emiliano Strauss

Efter flera års forskning testas nu ImmuneBiotech Medicals probiotiska kosttillskott GutMagnific på patienter med kroniskt trötthetssyndrom, ME. Produkten, som tagits fram […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Färdigbakade Krinova-bolag

  Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Hon ska rädda Veg of Lund

  Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Oatly bantar sig i form

  Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.