onsdag 8 maj 2024

inloggad som

ImmuneBiotech inleder klinisk studie med ME-patienter…

|  
|  

Efter flera års forskning testas nu ImmuneBiotech Medicals probiotiska kosttillskott GutMagnific på patienter med kroniskt trötthetssyndrom, ME. Produkten, som tagits fram för tarmsjukdomen IBS, har visat potential att kunna förbättra livskvalitén för patientgruppen.

Förra året rapporterade Rapidus om Horizon 2020-bidraget som bolaget fick för att testa GutMagnific som behandling för ME-patienter.

– Vi blev inbjudna av högt respekterade neurologer och jag har varit på deras forskningsmöten i både London och Stockholm för att hålla föredrag om vår forskning inom fältet “gut-brain axis” och sambandet mellan ME och förändringar i tarmens bakterieflora och barriärfunktion. ME-sjuka har en förändrad tarmflora och många lider av IBS, säger Shahram Lavasani, grundare och vd på ImmuneBiotech Medical.

Nu inleds kliniska studier i samarbete med ME-mottagningen vid Stora Sköndals neurologiska rehabiliteringsklinik. 90 patienter med kroniskt trötthetssyndrom ska få GutMagnific med placebokontroll.

– Det är sällan man gör så seriösa tester på probiotika, det är en vanlig kritik mot vår bransch som vi tar hänsyn till. Vi vet att GutMagnific inte blir ett optimalt botemedel mot ME, men vi tror att vi kan förbättra många patienters livskvalité avsevärt. Det har vi sett i anekdotiska observationer, säger Shahram Lavasani.

Emiliano Strauss

Efter flera års forskning testas nu ImmuneBiotech Medicals probiotiska kosttillskott GutMagnific på patienter med kroniskt trötthetssyndrom, ME. Produkten, som tagits fram […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.